Sverige behöver ett grönt liberalt parti

Skarmavbild-2013-01-23-kl-15-00-258674749443_87244030f9_z

 

Häromdagen skrev jag ett blogginlägg om att slå ihop moderaterna och kristdemokraterna resp. folkpartiet och centerpartiet. Jag har fått en del reaktioner på det, både från folk som tycker att det låter bra, men också från sådana som inte ser att det skulle realistiskt.

Främst centerpartister, men också en del folkpartister, tycker inte att centerpartiet i grunden är ett liberalt parti, även om man just nu ibland marknadsför sig på det sättet. Framförallt hävdas det att man i de djupa centerleden inte alls tycker om begreppet, utan snarare vill kalla sig decentralistiska. Om man tittar på den konkreta politiken kan det också finnas fog för bilden av att centern har en konservativ grundsyn. Mycket av politiken handlar om att bevara existerande samhällsstrukturer, t.ex. att folk ska bo där de bor och inte flytta dit de vill bo. Det är på dessa områden, landsbygdsstöd, jordbruksstöd m.m., som partiet vill satsa pengar, medan man är det parti som är mest ointresserad av de människor som behöver samhällets stöd. Allt typiska kännetecken för ett konservativt parti, även om man numera försöker vara liberalt när det gäller bl.a. toleransfrågor och invandring.

Om man å andra sidan tittar på kristdemokraterna så är det få moderater som ens vill ta i partiet med tång. Att slå sig ihop med ett parti som saknar såväl väljare som pengar, och som dessutom skulle leda till att de egna leden fylldes på med Livets ordare, abortmotståndare och homofober, kan knappast vara en önskedröm.

Så egentligen är det läge att slå ihop centern och kristdemokraterna. Båda partierna har sin bas bland äldre, lågutbildade på landsbygden. Och partiernas gemensamma väljarbas skulle göra att man kunde klättra över 4%-strecket. När kristdemokraternas Alf Svensson första gången kom in i riksdagen så skedde det genom valteknisk samverkan mellan partierna, och det verkar inte heller finnas någon beröringsskräck mellan partierna. Gemensamt skulle man kunna bli ett sunt konservativt parti som värnar om existerande strukturer i en föränderlig värld, ett  parti som kombinerar centerns värnande om landsbygden och de små företagen med kristdemokraternas sociala engagemang för de svagaste i samhället. Ett parti som skulle kunna fylla en viktig funktion för alla de många väljare som i grunden är konservativa. Av vilka många fortfarande röstar på de allt luddigare moderaterna.

I det läget borde folkpartiet och miljöpartiet närma sig varandra. Även om de retoriska knytnävsslagen svingas hårt mellan partierna så är faktum att man i den reella politiken har närmat sig varandra ordentligt under senare år. Inte minst inom den ekonomiska politiken och frågor som rör välfärden befinner man sig numera nära varandra, liksom när det gäller toleransfrågor, bistånd och flyktingar. Det sker också en rörelse mot varandra när det gäller den för båda partier så viktiga skolfrågan. Självfallet finns det röda skynken som kärnkraft och NATO, men i grunden är bägge partierna idealistiska. Partierna har i stort sett samma väljarbas av välutbildade storstadsbor, även om miljöpartiets bas är yngre och folkpartiets äldre. Att förena miljöpartiets mer visionära idealism med folkpartiets pragmatiska idealism skulle båda partierna ha nytta av. Det finns också ett starkt stöd i bägge partierna för att bryta upp blockpolitiken, och vi ska inte glömma att de mest vitala delarna av resp. parti är de som ligger närmast varandra. Det är knappast de djupgröna skogstomtarna eller folkpartiets batonghöger som har framtiden för sig. Ett riktigt 100% PK-parti alltså.

Ett grönt liberalt mittenparti och ett konservativt parti som tar sig an det glömda Sveriges angelägenheter skulle kunna bryta upp den förstenande blockpolitiken och göra svensk politik mer spännande och dynamisk. Vilket är helt nödvändigt om vi inte ska börja backa in i framtiden.

Annonser

2 thoughts on “Sverige behöver ett grönt liberalt parti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s