Region Kronoberg

Kronoberg

Äntligen kom beskedet om att Kronoberg får bilda en region. Det innebär att vi får större möjligheter att själva se till att vår region utvecklas på rätt sätt.
Under rätt många år har vi sett en snabb tillväxt i Växjö, och i viss mån i Älmhult, medan resten av länet stått och stampat. Det är lätt att se ett par områden där vi måste anstränga oss för att utvecklingen ska gå åt rätt håll. Den viktigaste faktorn för att skapa jobb och tillväxt, i Sverige och Europa, är arbetsmarknadens storlek, hur många jobb vi kan välja på, och hur många människor företagen kan hitta sin kompetens bland. När man jämför med andra, liknande delar av landet så finner man att pendlingen över kommungränserna är liten i Kronoberg, vi jobbar i hög utsträckning på hemorten. Att göra det möjligt att pendla inom ett större område är avgörande för vårt näringsliv. Vi måste se till att det finns snabba, bekväma och frekventa bussar, med wi-fi, och tåg mellan våra städer och samhällen i hela länet, men också till städer i angränsande län.
Den andra faktorn som är avgörande för tillväxten är kultur. Kulturen gör en region attraktiv för innevånare och besökare, och det är det effektivaste sättet att bygga regionens varumärke. Ett bra kulturliv är också själva råvaran i de kreativa branscher där framtidens jobb finns, liksom i turismen. Vi ser hur städer som Umeå och Helsingborg blivit bland de mest framgångsrika i landet genom kraftfulla satsningar på kulturen.
Tyvärr har Kronoberg under många år släpat efter och idag hör till de sämre i landet när det gäller att satsa på allmän kulturverksamhet, också räknat per invånare.
Den nya regionen måste få som en viktig uppgift att göra en kraftfull satsning inom detta område.

Centern i Smålandsposten,Vänstern

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s