När fascismen kom till Fyllerydsskogen

rasismifotboll_2432294b

”Svenskarna har blivit konstiga. Våldtar i grupp, spelar CP-skadade och lurar FK på miljoner, bedriver jihad i Syrien m.m. En ”svensk” dömdes (allt enligt SVT) i juni i år för folkmord. Från vilket land var denne ”svensk”? (Sverige kanske?) 1: Afghanistan, X Rwanda, 2 Irak.”
Ett korkat inlägg i kommentarsfältet på Avpixlat? En tweet på fyllan av en Sverigedemokratisk ersättare i kommunfullmäktige i någon skånsk avkrok? Nej. Det var fråga nummer ett när Gårdsby IK ordnade tipspromenad under sin familjedag i Fyllerydsskogen.
Gårdsby IK är på många sätt en helt vanlig idrottsförening i Sandsbro i Växjös utkant. Utom på en punkt, det verkar vara en förening där arbetet med en vettig värdegrund och arbetet mot rasism är helt frånvarande.
Smålandsposten frågar Kent Bergstrand, som är ansvarig hos klubben:
”Jag undrar lite över den här första frågan…
– Rätt svar var kryss, Rwanda.
Men vad tycker du om själva frågan?
– Den här killen som gjorde söndagens tipspromenad brukar ha lite udda frågor. Sista frågan var hur många lastbilar med dollarsedlar som USA:s statskuld motsvarar. 8 500.
Men fråga nummer ett, tycker du att den känns okej?
– En del brukar fästa sig vid vissa detaljer men jag reagerar inte.”
Man kan verkligen fundera på hur välkomna barn, ungdomar och vuxna, som invandrat till Sverige och vill komma närmare det svenska samhället genom t.ex. idrotten, känner sig.
Klubbens ordförande tar avstånd ”Nu får vi får väl lösa det här på något sätt, gå ut med något direktiv om att inte sätta upp sådana här konstiga frågor som kan väcka anstöt. Tänka till lite innan.”
Det härblogginlägget handlar INTE om Gårdsby IK, en fin förening som gör mycket i lokalsamhället, om än med klara brister i sitt värdegrundsarbete. Det handlar inte heller om att idrottsrörelsen skulle vara rasistisk. Tvärtom, jag tror att idrotten gör mer för integrationen än kanske någon annan institution i samhället.
Det handlar istället om hur lätt det är för vidriga föreställningar och påståenden, som sprids av antidemokratiska och fascistiska krafter, att sprida sig i samhället. Rasisterna är extremt aktiva på nätet, de förgiftar allt med sin hatpropaganda. Genom propagandacentraler som Avpixlat sprids desinformationen till deras supportrar som sedan lusar ner vartenda kommentarsfält med dyngan. Från nätet sprids det vidare i fikarum och… idrottsklubbar osv. Snart riskerar vi att lögnen blir till sanning och fascisterna tar över.
Vi anständiga människor måste anstränga oss för att anlägga moteld. Vi får aldrig stillatigande acceptera en rasistisk eller främlingsfientlig kommentar. På nätet eller i verkligheten.

Annonser

7 thoughts on “När fascismen kom till Fyllerydsskogen

 1. Ping: Blev anklagad för att vara rasist och fascist | daligvardegrund

  • Kul att mitt inlägg retade dig så mycket att du startade en egen blogg. Synd bara att din blogg ligger farligt nära ett åtal för hets mot folkgrupp och det endast härmar dynga som skrivs på diverse nassesajter.
   Detta om något bekräftar min tes om att fascister använder till synes oskyldiga kanaler för att sprida sin antidemokratiska propaganda. Vi andra måste kavla upp ärmarna och krossa fascismen och rasismen.

   • ”åtal för hets mot folkgrupp”

    Var vänlig ange vad som du anser vara detta i mitt inlägg.

    Mina källor till detta inlägg är SMP, bloggen Mörkaste Småland, SVD, Expressen, Jan Helins blogg, BRÅ, diverse handlingar från Tingsrätt och Hovrätt, Kvällsposten, Aftonbladet, Klipp från Efterlyst på Youtube och Per Gudmundssons blogg.

    ”endast härmar dynga som skrivs på diverse nassesajter.” Eftersom jag endast har tagit med uppgifter från källorna ovan är det intressant att veta vilken eller vilka av de ovan som du vill jämställa med ”nassesajter”.

   • Du verkar ju vara en flitig besökare på Avpixlat så jag antar att det är en av dina källor, vilka andra nassesajter du brukar besöka vet du nog bäst själv. Jag utgår ifrån att du inte brukar åka land och rike runt till alla domstolar och begära ut handlingar om alla med icke svenskklingande namn som begår brott.

 2. Noterar att du inte besvarar vad som var hets mot folkgrupp i mitt inlägg.

  Jag noterar också att du inte talar om vilken av de tolv källor som jag hänvisar till som är en nassesajt.

  Du har rätt i att jag inte kuskar land och rike runt för att få domar. De kan man få i pdf-format från olika rättsinstanser.

  Från Wikipedia:

  ”Godwin’s law (also known as Godwin’s Rule of Nazi Analogies or Godwin’s Law of Nazi Analogies is an assertion made by Mike Godwin in 1990 that has become an Internet adage. It states: ”As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1.” In other words, Godwin said that, given enough time, in any online discussion—regardless of topic or scope—someone inevitably makes a comparison to Hitler or the Nazis.” …………

  ”The law is sometimes invoked, as a rule, to mark the end of a discussion when a Nazi analogy is made, with the writer who made the analogy being considered to have lost the argument.”

  Så till sist vill jag tacka dig för att du tog in mina kommentarer och anser denna diskussion vara avslutad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s