Flyktingbåtar

Flyktingbåtar. Ordet väcker associationer. Tiotusentals ester och letter som flyr i små båtar över Östersjön. Undan den annalkande Röda Armen och skräcken för ett liv under kommunistisk ockupation. Tusentals danska judar som lyckades fly över Öresund undan de godsvagnar som väntade på att föra dem till utrotningslägren. Överfyllda skorvar som förde överlevande judiska flyktingar från koncentrationslägren över Medelhavet till det enda land där de kunde känna något hopp om en framtid.
Och nu ser vi de åter på Medelhavet. Små båtar fyllda av människor som flyr undan förtryck, misär, krig och all världens elände. Små båtar som inte är byggda för att ta ombord så många desperata människor. Människor som känner att ta sig till det hägrande Europa är deras enda hopp. Precis som de judar som flydde ett Europa som hade övergivit dem. Ett Europa som vägrar ta sitt ansvar för sina medmänniskor. Ett Europa där den sociala misären får människor att rikta sin desperation mot de enda människor som inte kan försvara sig. Flyktingarna.
Det får inte gå till så här. Det får inte gå till så här. Vi måste kunna släppa in människor utan att de ska behöva riskera sitt liv på havet. Det är inte så svårt egentligen. Släpp in folk.

20131011-200914.jpg

DN,SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s