Arenor istället för skolor

183673_jpg_891568b

Växjö är en kommun i mörkaste Småland där man inte anser att utbildning är särskilt viktigt. När det gäller undervisningen i grundskolan satsar kommunen t.ex. nästan 10% mindre per elev än genomsnittskommunen. Resultatet är tydligt skolresultaten(*) ligger idag under riksgenomsnittet.

Det är inte heller så att det bror på att kommunen har låg skatt. Sanningen är att man ligger ganska precis på riksgenomsnittet. Vad satsar man då på? Förskolan? Nix här ligger man 11% under riksgenomsnittet. Gymnasieskolan? Icke sa Nicke. Här ligger man också 11% under riksgenomsnittet.

En ledtråd till var pengarna hamnar är med stor sannolikhet gårdagens besked att Växjö tagit över tronen som Sveriges bästa idrottsstad från Solna. Det främsta skälet till är att man satsat stort på att bygga nya arenor. Massor av arenor. Nya arenor har byggts för Öster i fotbollen, Lakers i hockeyn, Vipers i innebandyn och för friidrotten. Ja, jag har säker glömt en del. Kul för oss som älskar sport i alla dess former. Mindre kul för Växjös skolbarn och förmodligen inte så smart med tanke på kommunens framtid.

Behöver jag säga att kommunen styrs av ett gäng idrottsintresserade farbröder som knappast har haft några barn i skolåldern på decennier…

En annan sak som är slående med Växjö är den myriad internationella samarbeten som kommunen deltar i. Vilket ger många tillfällen för kommungubbarna att vara ute och resa kors och tvärs. Hur mycket det kostar och vad det ger kommuninvånarna är det nog ingen som riktigt har kläm på. Men frågan är hur betjänta skolbarnen är av det hela.

Är det inte läge att omprioritera lite i budgeten? Satsa lite mer på skolbarnen och lite mindre på elitklubbarna och kommungubbarnas utlandsresor?

SMP, SMP1, SMP2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s