Sverige utan allianspartiklar?

För första gången ser vi en möjlig risk, med betoning på möjlig inte trolig, där alla tre små allianspartier åker ur riksdagen. Risken är antagligen inte jättestor, men det kan ändå vara värt att fundera på vad som händer vid en sådan utveckling.

Två av allianspartierna, centern och kristdemokraterna, ligger oftare under än över fyraprocentspärren i opinionsundersökningarna, och i senaste valet räddades de av stödröstare från de två andra partierna. Folkpartiet ligger visserligen en bit över spärren, men har en vikande trend som man måste vända i god tid före valet för att inte oron och missmodet ska börja sprida sig. Det stora hotet mot alla tre partierna är att de förlorar stödrösterna från människor som definierar sig själva som alliansare eller moderater. Det kan vara så att den risken ökat. Det finns två scenarier där få kommer att stödrösta:

1) ett eller flera av partierna ligger så långt under spärren att det uppfattas som att stödröstning inte kommer att hjälpa, snarare uppfattas en röst på partiet som bortkastad. Gränsen för när detta händer kan ligga omkring 3%.

2) möjligheten till alliansseger bedöms som så liten att man inte ser poängen med att rädda de andra allianspartierna. Med dåliga opinionssiffror för moderaterna kommer inte heller deras kandidater att vara särskilt tillmötesgående mot småpartierna.

Vilka skulle då tjäna på att de tre små allianspartierna försvann? Självfallet moderaterna, som skulle ta en stor del av de väljare som definierar sig själva som borgerliga. Samtidigt skulle det minska deras möjligheter att greppa regeringsmakten. Miljöpartiet skulle plocka upp en del progressiva storstadsväljare från folkpartiet och centern.

På längre sikt skulle resultatet bli att socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiet i ännu högre grad skulle kämpa om en position i mitten. Vi skulle också få se ett närmande mellan moderaterna och miljöpartiet för att förhindra en socialdemokratisk hegemoni. När socialdemokraterna lägger sig mer i mitten kommer vänsterpartiet att växa ute på kanten.

Vad händer då med de tre partier som åker ur riksdagen? Folkpartiet skulle nog relativt snabbt tyna bort. Med en svag organisation från början och två andra partier, moderaterna och miljöpartiet, som täcker upp, så kommer nog entusiasmen för att börja om igen att vara svag. Kristdemokraterna kommer att tas över av högerflygeln som försöker bli en svensk Tea Party-rörelse. Det kommer inte att fungera någon längre tid.

Centerpartiet med en stark organisation och en stor kassa kommer nog igen. Men med en ganska annorlunda profil. Man kommer att gå tillbaka till rötterna och bli ett ruralt konservativt, nationalistiskt och populistiskt parti. Kanske t.o.m. lite främlingsfientligt. Och helt klart ligga till höger om moderaterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s