Korruption är inte ett utländskt ord

ncc

pengar-435

Korruption är ett ord som vi gärna använder när vi talar om andra länder. Men när vi beskriver fenomen i Sverige så tassar vi ofta som katten kring het gröt. Orsaken är givetvis att vi har en bild av oss själva som hederliga. Det är bara i det hemska utlandet som politiker och tjänstemän använder sin position för att tjäna pengar. I Sverige är vi inte sådana.

Det här gör också att vi i stort sett saknar regelverk för vad som är OK och vad som är otillbörligt. Att det är så, samtidigt som vi har en kultur och ett politiskt system som bygger på grupptänkande och relationer, är en häxbrygd. Eftersom ingen vet tydligt var gränsen går så är det svårt för individen att säga stopp. Inte minst om det handlar om beteenden som uppfattas som accepterade.

Vi ser problemet när det gäller den totala frånvaron av regler kring partifinaniseringen. Vem som helst kan skänka hur mycket som helst till ett parti eller en enskild politiker utan att det blir offentligt. Ett förhållande som är snudd på världsunikt. Vi kan begära ut kvitton och se att en politiker tagit ett glas vin på en tjänsteresa, men vi får inte veta om han, eller hans parti, tagit emot miljoner från ett byggbolag som fått en detaljplan eller ett kontrakt ordnat.

Vi ser samma fenomen när det gäller ledande politikers sidouppdrag. Det är i stort upp till dem själva att bedöma om det är tillbörligt eller ej. I de flesta länder skulle detta bli en fråga för oberoende prövning. Och det skulle framförallt bli offentligt.

Läs Aftonbladets artikel och avgör om ett antal ledande politiker befinner sig på rätt sida gränsen.

Nu kan man ju fundera på om personer som Erik Langby och Christoffer Järkeborn befinner sig rätt eller fel. Men den riktigt stora skandalen i svensk politik är fortfarande banden mellan Socialemokraterna och LO. Att LO till stor del finansierar sossarnas valkampnajer och i gengäld ser till att placera fackpampar på strategiska poster. Men det skriver Aftonbladet ingenting om.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s