Vilka ministerposter får Vänsterpartiet?

image

Om de rödgröna blir större än alliansen i valet nästa år så blir Stefan Löven statsminister. Det är allt vi vet. Vi vet inte vilka han kommer att styra med och definitivt ingenting om vilken politik de tänker föra.

Men några saker står ganska klara. Miljöpartiet kommer inte att släppa fram Löven utan att få tunga ministerposter. Och LO kommer inte att tillåta honom att bilda regering med Miljöpartiet utan att också ta med Vänsterpartiet.

Vi kan också se att så länge man mörkar om den framtida regeringen så kan Vänsterpartiet hålla en bekväm vänsterpopulistisk position som gör att de kan ta missnöjda vänstersossar. Det innebär givetvis också att en rödgrön regering kommer att tvingas ta en vänsterposition i vissa frågor.

Vilka områden det blir kommer sannolikt bestämmas av vilka ministerposter Vänsterpartiet får. Sossarna kommer själva att ta hand om finanserna och arbetsmarknaden, något annat vore otänkbart. Det ser också ut som Gustav Fridolin redan utsett sig själv till utbildningsminister och Åsa Romson går nog inte att slita från taburetten som miljöminister. Att låta vänstern ta hand om Näringsdepartementet kan nog få föreställa sig. Troligast är att Vänsterpartiet får posterna som socialminister, sjukvårdsminister och bostadsminister, så att man kan förhindra alla alternativ och åter införa planekonomi inom dessa för Vänsterpartiet så viktiga områden. Sedan måste partiet, med tanke på valresultatet, få en post till. Biståndsminister kanske, det är ju ett område som både sossar och miljöpartister struntar fullständigt i, och Vänstern får chansen att åter se till att det bara används för att hålla korrupta kommunistdiktaturer vid makten, och för att understödja diverse rebellgrupper.
Svd,Svd1,DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s