Patriarkatet i kommunerna

gubbar_727_1

När forskarna har studerat sammanträden och mätt hur mycket män och kvinnor talat under dessa så har man funnit att, även om männen har haft ordet mer än kvinnorna, så uppfattar de flesta, och särskilt männen, det som att kvinnorna talat betydligt mer än männen. Orsaken till detta är att vi har en kulturell norm där män förväntas bestämma och tala om viktiga saker, och där kvinnor förväntas tiga eller pladdra om oviktiga saker. Kvinnor som vill ha ett ord med i laget uppfattas ofta som gnälliga och jobbiga. Det här är ett problem i hela vårt samhälle, men framför allt är det ett problem i kommunalpolitiken. Att kvinnor stängs ute och inte blir lyssnade på är ett demokratiskt problem, men det innebär också att vi förlorar en väldig massa värdefull kompetens och viktiga perspektiv.
Partierna har blivit duktiga på att nominera kvinnor, numera har väl alla partier utom Sverigedemokraterna ”varannan damernas”, och det är lätt för kvinnor att få plats i rummen där de formella besluten fattas. Men väl där så slocknar glöden snabbt, efter ett tag ger många upp. Frågar man varför så handlar svaren ofta om att inte bli lyssnad på eller att besluten redan är fattade någon annanstans. Problemet är den kultur som vi ärvt och som envist biter sig fast i sammanträdesrummen.
Samma fenomen drabbar unga, äldre och människor med annan etnisk bakgrund.
Och så fortsätter kommunalpolitiken att prioritera framkomligheten för bilar framför att bussarna går oftare, arenabyggen framför mindre barngrupper i förskolan eller mer tid för de äldre i hemtjänsten.
Folkpartiet, som ett liberalt och feministiskt parti, har uppmärksammat problemet. Både demokratiminister Birgitta Ohlsson (fp) och jämställdhetsminister Maria Arnholm (fp) har satt igång att arbeta med det. Men i slutändan så är det hos oss, medelålders manliga kommunpolitiker, som ansvaret för att ändra på detta ligger. Även vi bör tänka på att vi har en mun men två öron.

Dagens Samhälle

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s