Kommunalpampar på vift

Tiffany är förbannad

Tiffany är förbannad

Varje år åker hundratals politiker och tjänstemän på den stora fastighetsmässan i Cannes. Det har under senare år blivit något av en favorit hos våra kommunpolitiker, motiverat med att man vill ”knyta kontakter.” Trots att alla med någon erfarenhet av relationsskapande borde inse att en mässa är ett sällsynt dåligt tillfälle att göra det. Precis som tusentals andra resor till jordens alla hörn som våra kommunpolitiker och riksdagsledamöter gör så är effekterna för skattebetalarna obefintliga.
Tidigare har riksdagsledamöternas dåliga engelskakunskaper, slafsiga klädsel och vidlyftiga alkoholintag i samband med utskottsresorna uppmärksammats. Det finns knappast någon anledning at tro att våra kommunpolitiker är bättre på den punkten. Talrika exempel pekar nog snarare i motsatt riktning.
Resorna utgör i första hand en del av en belöningskultur som gått snett. En kultur där man godkänner varandras excesser och bristen på kontroll och regelefterlevnad är monumental.
Man kan invända att det handlar om relativt lite pengar i förhållande till vad den offentliga sektorn sätter sprätt på totalt.
Problemet är dels att det måste vara svårt att motivera hemtjänstpersonalen, som får sin jultallrik indragen för att kommunen måste spara, när politikerna rullar hatt på Rivieran. Ett ännu större problem är att medborgarna tappar förtroendet för demokratin, något som utnyttjas av populistiska och demokratifientliga krafter.
Så kära pampar i kommuner, landsting och riksdag, lär er googla och håll er hemma. Eller se åtminstone till att ni kan uppvisa konkreta resultat av era resor för skattebetalarna.
Och se till att lära er engelska, klä er anständigt och håll er nyktra.
Framför allt inför en ordentlig oberoende kommunrevisionen.

DN, DN1, DN2, SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s