Bemötande, miljö och tillgänglighet i sjukvården

vardcentral-carlanderskaSkriver i dagens Smålandsposten om hur vi förbättrar bemötande, miljö och tillgänglighet i sjukvården.

 

Svensk sjukvård står inför stora utmaningar. En är hur vi ska se till att klara av sjukvården med en befolkning som blir allt äldre. En annan är våra förändrade förväntningar på vården. Vi förväntar oss att bli behandlade som människor – inte som diagnoser.
De som jobbar i vården gör fantastiska insatser varje dag, man inte bara behandlar och botar patienter, man hanterar också människors oro och ångest, man möter liv och död, livsöden, fruktansvärda sjukdomar, skador och trauman. Man gör det professionellt och oftast med värme och medmänsklighet. Ändå hör jag mycket klagomål på bemötande, vårdmiljöer och väntetider.
Dessa frågor handlar i första hand inte om att människor blivit mer bortskämda. Däremot ser vi en bra sjukvård som en rättighet, inte något vi enbart ska vara tacksamma för.
Vi vet från forskningen att bra miljöer och ett bra bemötande är en oerhört viktig faktor i läkeprocessen. Vi vet också att för att uppnå detta så handlar det inte om att ställa ytterligare krav på personalen. Det handlar om ledning och styrning av vården. Det handlar om politiska val.
Varför ser inte våra vårdcentraler och akutmottagningar ut och fungerar som hotellreceptioner? Varför upplever vi så ofta att städningen är bristfällig och lokalerna slitna? När vi vet att kostnaden för extra vårddygn är så många gånger större.
Att sitta i timmar och vänta på akuten är inte bara ett slöseri med tid, det kan också vara timmar­ av oro och ångest. För en själv och anhöriga, inte minst för föräldrar och barn.
Genom att vi får möta en läkare så fort vi kommer in som kan göra en snabb undersökning, och behandla enklare fall direkt, så kallad diagnos och behandling, så har man på vissa håll kunnat tömma väntrummen
Ytterligare ett sätt att både minska väntetider, resvägar och landstinget kostnader är att skapa lättakuter på vårdcentralerna.
Ja det finns mycket att göra inom vården i Kronoberg, alltifrån geriatriska specialistcentra för att se till att äldre multisjuka får bästa möjliga vård till bättre möjligheter att ta hand om psykiska problem i primärvården och att skapa en barnsjukvård på barnens villkor.

Smålandsposten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s