Att vinna debatter eller människor

Första september 1976. Valrörelse. Slutspurt. Efter 44 års socialdemokratiskt maktinnehav finns nu chansen för en borgerlig valseger. Socialdemokraterna har ordnat en direktsänd debatt mellan de två statsministerkandidaterna i Scandinavium i Göteborg. Tanken är att Palmes retoriska överlägsenhet ska få fritt spelrum gentemot Fälldins bondska klumpighet. Därför är bara dessa två inbjudna, inte Folkpartiets Per Ahlmark och Moderaternas Gösta Bohman, bägge skickliga debattörer. Bägge sidor hade fått 4000 biljetter var och hallen var fylld med sympatisörer. Innan debatten satte igång försökte talkörerna överrösta varandra.
Det gick som de socialdemokratiska strategerna planerat. Palme briljerade. Fälldin blev alt mer pressad. Var och en kunde se att Palme var i sitt esse, hur han njöt av varenda poäng han fick in. Fälldin blev mer och mer nervös, stakade sig, trasslade in sig, svettades och tvingades torka bort svetten ur pannan med en näsduk gång på gång.
Efteråt kunde alla på plats konstatera att debatten hade en klar vinnare,Palme, och en ännu klarare förlorare, Fälldin.
Vi vet alla hur det gick. För svenska folket framstod Palme som den arroganta skitstövel ur överklassen som han var. Fälldin blev en sinnebild för det svenska folk som vid det här laget var trötta på att styras uppifrån.

De två debattörerna representerade två olika egenskaper hos den representativa demokratin. De som styr oss ska dels vara överlägset skickliga på att styra landet. De ska vara de bästa bland oss. Som Palme. Men de ska också representera oss. Vi ska kunna lita på att de ser till att göra det bästa för oss. Och vi litar på dem som är mest lika oss själva. Som Fälldin. Helst ska den dom vill leda landet ha bägge dessa egenskaper. Men om vi måste välja så vinner Fälldin.

Det var det jag tänkte på när Annie Lööf skickligt debatterade landsbygdspolitik med en socialdemokratisk riksdagsledamot från Norrland inland. Annie Lööf var skicklig på att undvika att svara på frågan om nedskärningen av landsbygdsstödet med 360 miljoner. Istället räknade hon upp allt elände som skulle drabba landsbygden om de rödgröna vann. Hennes motståndare tystnade. Annie Lööf tyckte nog att hon vann debatten…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s