Grabbarna och zigenarna

20130923-101816.jpg

Vem kan undgå att bli urförbannad över polisens registrering av zigenare? Vem kan undgå att dra paralleller till en tid som vi trodde vi hade lagt bakom oss, en tid med rasbiologi, tattarregister och ett ohyggligt förtryck av den romska befolkningen? En tid som ligger bara 60 år bort.
Vem kan undgå att undra över den poliskår vars människosyn gör det möjligt att oreflekterat upprätthålla detta register? Vem kan undgå att undra över att vår poliskår så systematiskt ignorerar lagen?
Och ändå. Vi har ständigt själva sinnebilden för hur den goda polisen ska vara framför ögonen. Som löser fall där andra går bet genom erfarenhet och intuition (det som vanligtvis kallas fördomar), som allt som oftast rundar lagen och regler som uppfattas som byråkratiska. Lagar och regler som finns där för att skydda oss vanliga medborgare, och inte minst de som är mest utsatta för fördomar, mot maktmissbruk och godtycke.
Så det är också upp till oss att göra det klart och tydligt vilken polis vi vill ha.

Som demokratiminister Birgitta Ohlsson säger det ”Inte bara otäckt, oetiskt och oacceptabelt. Dessutom olagligt.”

http://www.dn.se/nyheter/sverige/over-tusen-barn-med-i-olaglig-kartlaggning/

Skånepolisen, som upprättat registret ”  jobbar just nu på en beskrivning och förklaring till det här så man inte känner sig så illa till mods som man annars skulle göra.” Herregud, de borde börja jobba på ansökningar om nya jobb istället. Deras förklaring om att det handlar om att kartlägga brottslighet känns väldigt murken med tanke på att det handlar  om etnisk registrering.

http://www.dn.se/nyheter/polisen-darfor-kartlagger-vi-romer/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s