Vem bestämmer vad som ska fastna i filtret?

Mark Klamberg har gjort följande skiss på hur FRA:s avlyssning är tänkt att fungera, genom att gå igenom tillgängliga författninsgtexter. Läs hans inlägg, liksom detta, eftersom det är den absolut bästa beskrivningen som finns om vad Sveriges Riksdag faktiskt har beslutat om i den här frågan. Särskilt bör de riksdagledamöter som röstade Ja till förslaget ta sig en funderare på om det verkligen var det här som de trodde att de röstade igenom.
En av de viktigaste punkterna i resonemanget blir vem som definierar vad som ska finnas i källdatabasen urvalsdatabasen, det s.k. FRA-filtret. Det är ju knappast ord som Usama, bomb eller Semtex, utan t.ex. IP-adresser och andra tekniska parametrar liksom klartextbegrepp som namn och adresser.
Vi vet att huvusyftet med FRA:s spaning är att använda informationen för att byta till sig annan information från främmande makt, i första hand andra EU-stater och USA, men kanske också Ryssland.
Den fråga som jag ställer mig är, kommer de sökbegrepp som läggs in i källdatabasen urvalsdatabasen också att komma från dessa samarbetsländer. Kommer t.ex. NSA eller FSB att förse FRA med IP-adresser, namn, fysiska adresser eller andra sökbegrepp för att möjliggöra FRA:s spaning? Det är en oerhört central fråga att få svar på, för om så är fallet kommer med stor sannolikhet FRA att användas för syften som kränker mänskliga rättigheter. Vad hindrar att FRA plockar fram uppgifter om tjetjenska (eller kanske georgiska) terrorister/frihetskämpar som gör att antingen de själva eller deras familjer torteras och mördas, antingen genom att FRA själva lämnar över informationen till ryssarna, eller att ett tredje land gör det?
Vi behöver ett försvar inte massavlyssning av svenska folket!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , _
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s