Låt bönderna själva producera maten (Smålandsposten 2013-08-03)

schysst

 

Sverige är ett lysande exempel på skillnaden mellan marknadsekonomi och planekonomi. På 90-talet hörde Sverige till de länder som var först med att avreglera telekommarknaden. Resultatet blev att svenska telekom- och IT-företag kunde erövra världen. Helt enkelt genom att politikerna släppte taget.

Under senare år har Sverige varit framgångsrikt ekonomiskt, om man jämför med omvärlden. Politiker av alla kulörer stiger gärna fram och tar åt sig äran för dessa framgångar.Men om man ser på de branscher och företag där framgångarna skapas så blir bilden en annan.

I dataspelsbranschen, inom utveckling av appar för smarta telefoner, design av street fashion med mera har många tusen jobb och miljarder i exportintäkter skapats på några få år. Det dessa branscher och företag har gemensamt är att staten, intresseorganisationer och politiker knappt har hört talas om dem, än mindre blandat sig i och försökt styra dem. I stället har entusiastiska entreprenörer, som ofta själva är passionerade gamers eller denimfreakar, gjort det de älskar, och som de visat sig att massor av andra också älskar. Det är det som är marknadsekonomi, att göra det man älskar och skapa något som andra älskar. Utan att byråkrater och politiker häller kallt vatten på passionen genom kommitéer, strategier, styrgrupper och stödpaket.

Det finns två områden där Sverige definitivt inte är framgångsrikt, och det råkar vara just de två områden där vi fortfarande till stor del har planekonomi, bostadsmarknaden och jordbruket.

Helena Jonsson, LRF:s förbundsordförande, vill lösa det svenska jordbrukets problem med mer byråkrati och mer planekonomi. Hon, och Socialdemokraterna, ”vill bilda en ny organisation för svensk mat där staten, näringslivet och intresseorganisationer tillsammans samarbetar” och skapa ” en sammanhållen livsmedelsstrategi för att i bred politisk samverkan säkra framtidens svenska matproduktion.”

Efter att det LRF närstående Centerpartiet tog över jordbrukspolitiken 2006 så har vi också sett den ena strategin och visionen efter den andra, utan synbara resultat för svenskt jordbruk.

Varför inser inte LRF, Socialdemokraterna och Centerpartiet att det är dags att göra precis tvärtom? Att göra som dataspelsbranschen, lägga ner Jordbruksverket och LRF och låta bönderna själva producera maten, utan inblandning av byråkrater och komplexa stödsystem. Låta människor med ­passion för att odla och föda upp mat göra precis det. För då kommer människor med passion för att äta mat köpa det de odlar och föder upp. I Sverige och utomlands. Och tusentals jobb skapas på landet.

http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/insandare/lat-bonderna-sjalva-producera-maten(3882223).gm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s