Sverige glider isär (Smålandsposten 2013-05-27)

2219210231

 

Sverige glider isär. Universitetsstäderna, storstäderna och särskilt Stockholm växer snabbare än någon annanstans i Europa. Samtidigt ser vi ett annat Sverige, kommuner och landsändar med en stadigt sjunkande och åldrande befolkning. Områden där servicen försvinner och byggandet avstannat.
Att unga människor söker sig bort är naturligt och nödvändigt, att försöka få dem att stanna är bara dumt. Istället handlar det om att få folk att flytta dit och flytta tillbaka. Människor med nya idéer, ny energi och nytt blod. Människor som inte frågar efter jobb och service utan skapar dem.

För att locka dessa människor krävs det attraktiva boendemiljöer, men det räcker inte med det. Ingen förälder flyttar till en plats där barnen inte kan få bästa möjliga start i livet. Då krävs det att skolan är minst lika bra som de bästa skolorna i storstäderna. Att kunna betala höga löner för att locka bra lärare samtidigt som skolor och klasser är små, kostar pengar. Mycket pengar, som inte finns i små kommuners budgetar, där alltmer pengar måste användas till en åldrande befolkning.

Det enda sättet att garantera att alla barn i hela Sverige, oavsett om man bor i Danderyd, Rosengård, Tingsryd eller i Braås, får samma chanser i livet, är att skolan åter blir statlig. Där staten garanterar kvaliteten i alla Sveriges skolor och ser till det finns resurser för att förverkliga det. Sverige är ETT land där man ska kunna bo och leva i hela landet. Och alla barn ska få samma chanser i hela vårt avlånga land.

LENNART ADELL KIND (FP),
Sandsbro

http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/sverige-glider-isar(3790804).gm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s