Handväskor mot rasister

dammedvaska

För 28 år sedan, den 13 april 1985, togs den utan konkurrens mest kända bilden från Växjö. En bild som spreds över världen och komma att prägla bilden av staden för många människor runt om i vårt land. Hans Runessons bild föreställer en äldre dam, en kvinna som överlevt koncentrationslägrens fasor, som slår en skinhead med en handväska och, tillsammans med många andra Växjöbor, jagar nazisterna på flykten. Bilden var tydlig, Växjö var en stad där man gick man och kvinna ur huse för att jaga bort rasisterna.

Nu, en generation senare, är läget ett helt annat. De rasister som flydde för den rasande damen med handväskan, sitter nu i kommunfullmäktige och har, genom en del märkliga turer och ett kristdemokratiskt avhopp, blivit vågmästare.
Det är dags för oss anständiga Växjöbor att reagera och åter jaga rasisterna på flykten. Inte genom att jaga dem med handväskor genom stadens gator, utan genom att tydligt och i alla sammanhang ta ställning för humanismen, för alla människors lika värde, genom att visa alla flyktingar att de är välkomna till vår stad, genom att behandla papperslösa humant, genom att välkomna böneutrop och minareter jämte kyrktorn och klockor, genom att visa vår respekt för förföljda minoriteter som romer, genom att låta Växjö bli en fristad för förföljda författare. Och framförallt vi får aldrig, aldrig ge rasisterna det lillfinger som gör att de kan ta hela handen.
Vi måste låta vår brinnande humanism bli de handväskor som jagar rasisterna på flykten! Och vore det inte fint om vi kunde resa en staty över den modiga kvinnan med handväskan?
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s