Kultur lyfter städer

Alumbrados_del_Rio-2007-Medellin

Nyligen utsågs Medellin i Colombia till världens mest innovativa stad. En remarkabel resa för en stad som för bara något årtionde sedan ansågs vara världens mordhuvudstad, helt i händerna på drogkartellerna.

Förändringen har skett genom att man satsat på två saker, två saker som är gemensamma för alla de städer och regioner som är dagens och morgondagens vinnare. Kultur och kollektivtrafik. I Medellins fall satsade man på spännande konstmuseer, linbanor och en ny tunnelbana.
Kulturen skapar inte bara ett bättre och mer vitalt samhällsklimat rent generellt, den utgör också den viktigaste råvaran i de kreativa näringar där den stora tillväxtpotentialen finns, idag och imorgon. Framtidens jobb finns i media, design, mode, populärkultur, sociala medier, reklam och turism. Alla branscher som är beroende av tillgång till kreativ och spännande kultur.
Platser som satsar på kollektivtrafik blir trivsammare, renare och grönare. Parker kan ersätta motorleder och kaféer kan ersätta parkeringsplatser. Nya mötespunkter skapas där nya idéer kan födas.
Tyvärr är det här dåliga nyheter för Kronoberg. Som bekant dras vi med hög arbetslöshet och dålig tillväxt. Inte nog med att vi med en kollektivtrafikandel på under 10% hör till de sämsta i Sverige, vi hör också till de som satsar minst på kultur. På allmän kulturverksamhet satsar våra kommuner i genomsnitt 160 kr/ invånare jämfört med ett snitt på 434 kr i Sverige. Om vi t.ex. skulle satsa lika mycket per invånare som vår granne Emmaboda så skulle vi få ytterligare 132,4 miljoner för att göra Kronoberg mer spännande och kreativt. Eller om vi satsade som framgångsrika Helsingborg så skulle det innebära ytterligare 170 miljoner till att göra Kronoberg till en fantastisk plats.
Om vi dessutom kan se till att få en kollektivtrafik som gör att alla Kronobergare kan ta del av hela detta utbud så kommer vi att gå en ljusnande framtid till mötes.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s