Flyktingar och företag lyfter Sverige (Smålandsposten 2013-02-12)

hbt-flyktingar_1059592c

 

Stefan Fölster och Reforminstitutet visar i en utredning (DN 3/2), genom att applicera FN:s utvecklingsindex på svenska kommuner, att delar av Sverige har fallit ner i en ond spiral av utflyttning, utanförskap, arbetslöshet, dåliga skolresultat, ekonomiska och psykosociala problem.

Det är kommuner där man låtit hoppet fara, där alla de som har ambitioner och initiativkraft flyttat och där de styrande mer ägnar sig åt att kräva mer statsbidrag än att hitta strategier för att skapa en förändring. Det är orter och kommuner med väldigt få invandrare.
En stor del av dessa kommuner är bruksorter i Mellansveriges rostbälte, men exempel finns spridda över hela landet, också här i Småland.
Den stora möjligheten för dessa kommuner är flyktinginvandringen. Genom att utnyttja de många tomma lägenheter som finns för att placera nyanlända flyktingar i, och genom ett aktivt arbete från kommunens sida för att få dem att stanna kvar, kan man gjuta nytt hopp och blod i bygden, både fysiskt och mentalt.
En vanlig invändning mot att placera flyktingar på denna typ av orter är att det inte finns några jobb. Det är ett feltänk. Det här handlar till stor del om människor som inte är uppväxta med att företaget, facket och partiet sköter tänkandet åt dem, vilket är en viktig del av dessa orters problem. I länder som Somalia och Syrien så har människor startat företag och bedrivit handel sedan tusentals år tillbaka. Människor som har haft förmågan att ta sig igenom tusen sinom tusen svårigheter och hinder för att ta sig hit, och som ofta har erfarenhet av företagande från sina hemländer, borde inte, med lite vägledning om svenska lagar och regler, och ett mindre lån, ha några svårigheter att starta nya verksamheter i sina nya hemorter. Orter som är i desperat behov av både service och jobb. Massor av nya företag som kan ge jobb både åt ortsborna men också locka till sig nya invånare. För att inte tala om hur mycket mer spännande och intressant en ort blir där kultur och människor blandas och ger upphov till nya kulturer, tankar, idéer och människor.
Lennart Adell Kind (fp), Sandsbro

http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/flyktingar-och-foretag-lyfter-sverige(3646170).gm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s