Rätt till abort och rätt till personlig assistans

personligassistans

 

Nyligen undertecknade den moderata representanten Marietta de Pourbaix-Lundin och kristdemokraternas Mikael Oscarsson en motion i Europarådet som öppnade för en inskränkning i aborträtten. Detta väckte, föga förvånade, en storm av indignation från liberala politiker och debattörer. Motionen, som ingår i en kampanj som drivs av Vatikanen, är inspirerad av den fanatiska, högerkristna anti-abortrörelsen i USA. En rörelse som likställer kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar med nazisternas folkmord på miljoner judar och andra. Detta är också den typ av argumentation som såväl motionärerna ovan som Smålandspostens ledarskribent Marika Formgren använder när man hävdar att de som hävdar kvinnors rätt att själva bestämma över om de vill avbryta en graviditet, vill ”utrota” människor med handikapp, och inte minst de medmänniskor som lever med Downs syndrom.

Det sätt som dessa mörkermän och -kvinnor försöker använda de funktionshindrade för att inskränka kvinnors rättigheter gör oss liberaler fruktansvärt upprörda. Vi kämpade under decennier för att legalisera kvinnors rätt till sina egna kroppar i Sverige, en rätt som, som vi uppfattade det, stöddes helt och fullt av alla partier, möjligen med undantag av kristdemokraterna och sverigedemokraterna. En kamp som idag går vidare i övriga Europa och resten av världen. Likaså har vi alltid gått i spetsen för att funktionshindrade ska ha samma rätt som alla andra till ett fungerande och värdigt liv. En viktig milstolpe var i det sammanhanget, när Folkpartiet för 20 år sedan införde rätten till personlig assistans. En rätt som fortfarande ifrågasätts av just de högerkrafter som också ifrågasätter aborträtten.

Låt oss vara kristallklara över en sak. Vi liberaler kommer varje dag och varje timma ägna all vår kraft till att bekämpa de reaktionära krafter som vill inskränka våra mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter är odelbara. Inskränker vi en individs rätt så innebär det att vi inskränker allas rätt. Därför kommer vi att fortsätta kämpa för både den fria aborträtten och rätten till personlig assistans.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s