Svar på “Vi säger nej till euroländernas finanspakt”

berlin_wall_02

 

Är det inte märkligt att Eva-Britt Svensson och Analisa Eneroth, i sin avsky över det samarbete som störtade sovjetväldet och rev Berlinmuren, numera allierar sig med de extrema nyliberalerna. Med de människor som vill avveckla välfärdstaten och våra möjligheter till demokratisk kontroll över de stora finansiella aktörerna. För hur ska man annars förklara att man är motståndare till att införa regleringar av bankernas verksamhet, den s.k. bankunionen, när vi har sett hur avsaknaden av sådana regleringar orsakade den finansiella härdsmälta som vi fortfarande lider av? Hur kan man annars förklara moståndet mot att införa en finansiell union som skulle hindra stater från att driva en underskottspolitik, t.ex. ofinasierade skattesänkningar för de rikaste, som hotar inte bara den egna befolkningens välfärd, utan också välfärd och jobb i andra länder?

Vi har sett hur den finansiella krisen, orsakad av brist på gemensamma spelregler,  har drivit människor i händerna på främlingsfientliga och nationalistiska partier, i Grekland men också i många länder som inte har Euron som valuta, i Danmark och Ungern, i Storbritannien men också i Sverige och Växjö.

Det är därför också märkligt att Eva-Britt Svensson och Analisa Eneroth lierar sig med dessa krafter och kallar det demokratiska samarbete som vi har för diktatur. Något som blir extra magstarkt när det kommer från personer som aldrig kallade våra grannar i öst för det ordet innan muren föll.

Botemedlet mot detta är inte att göra de antidemokratiska krafterna till lags genom stängda gränser och mindre samarbete, som Eva-Britt Svensson och Analisa Eneroth vill. Det handlar nu som då, och i framtiden, om demokrati och samarbete. Att se till att våra demokratiska organ, på europeisk såväl som nationell, regional och lokal nivå får de instrument som behövs för att säkra vår välfärd och trygghet. Även om det svider i själen för somliga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s