Två sätt att hantera problem

De senaste dagarna mar media dominerats av två politiska skandaler, som drabbat sossarna och centern. Två personer har ägnat sig åt saker som borde diskvalificera dem från att ha sina respektive partiers förtroende. Dels har vi centerpartisten som driver en hemsida där han hävdar att tretton judiska familjer styr världen och att de har orsakat all världens olyckor, från Franska Revolutionen till mordet på Anna Lindh, inkl. andra världskriget och förintelsen. Dels har vi den socialdemokratiska toppolitikern Abdo Goraya, som är häktad för att förberett att kidnappa en syrisk diplomats dotter. Det är intressant att se hur man i respektive parti hanterar dessa uppenbarligen pinsamma affärer. Att den centerpartistiske riksdagskandidaten är den slags spritt språngande vansinnig person som det dräller av på internet kan väl knappast någon betvivla. en person som driver en hemsida där han hävdar att han genom andliga upplevelser fått veta fördolda sanningar om hur världen styrs behöver knappast genomgå en sinnesundersökning för att man ska konstatera att han inte är lämplig att själv vara med att styra någonting som helst. Centerns Stockholmsordförande, Per Ankersjö, tog direkt avstånd från allt vad mannen står för. Därefter kallade man snabbt in styrelsen och strök mannen från listan och har begärt att mannen ska uteslutas från centerpartiet. Snabbt och föredömligt har man visat att den typen av åsikter absolut inte har något att göra med det Centern står för. Sedan är det klart att partiet nog kan behöva genomgå en intern översyn över sina kvalitetssäkringsprocesser. Hur kunde mannen, som drivit sin rakt igenom vansinniga hemsida i nio år, som skrev ett öppet brev som skickades till samtliga riksdagsledamöter för sju år sedan, som hade med adressen till sidan i sin provvalspresentation, som tänkt driva en personvalrörelse på temat ”stoppa den stora sammansvärjningen”, hur kan han ha hamnat på riksdagslistan två val rad?
Betydligt värre är ändå fallet med den socialdemokratiska toppolitikern Abdo Goraya i Stockholms Stad, som inte bara, framstår det som, planerat ett mycket grovt brott, människorov. Oavsett om han skulle bli frikänd så borde man ju fråga sig, är det OK för en ledande företrädare för ett demokratiskt parti i rikets huvudstad att ha så nära relationer med en av världens brutalaste regimer, genom deras ambassad. Och vilken människo- och kvinnosyn har socialdemokraternas representant i jämställdhetskommitén i staden? Uttalanden som ”för jävligt att man inte kan uppfostra sina barn som man vill” och ”släkten ta henne i örat och hitta en lämplig person åt henne”, när diplomaten berättar att han misshandlat sin dotter i fem till sex dagar och att hon har förbrukat hans heder, så reagerar inte Abdo Goraya. Hur har då sossarna reagerat? Från partiledningen, Mona Sahlin och Ibrahim Baylan, vill man inte säga någonting, utan hänvisar till partiet i Stockholm. Där t.ex. ombudsmannen Thomas Rudin tar honom i försvar:
”- Abdo Goriya är väldigt klok och omdömesgill. Han har samtidigt väldigt stora nätverk, inte minst till människor med utländsk bakgrund. Just nu är det väldigt frustrerande att inte se hela bilden.” ”- Jag kan inte bedöma hur allvarligt det här är. Men vi ville vara på plats för att höra vad han anklagas för.” ”- Jag känner honom som en mycket trovärdig och duktig person. Han åtnjuter mycket stort förtroende från vår sida.” ”- Den förklaringen är helt rimlig och samtidigt rakt motsatt till vad som nu påstås. Det är en trovärdig berättelse.”
Ingen, inte ens en toppolitiker, ska dömas av någon annan än en domstol. Men att så tydligt markera att Abdo Goraya är ”one of the boys” förefaller vara rätt så omdämeslöst från socialdemokraternas sida.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s