Att inte bara säga nej…

Ett antal prominenta folkpartister, de flesta inte längre aktiva i politiken, säger i en debattartikel i SvD nej till skyskrapor i City. Det är egentligen inte så mycket att säga om det. De enda som vill bygga skyskrapor i City är pubertala populister, som tror att man skapar en världsstad genom att bygga höga hus i glas och betong. Ungefär på samma sätt som i Oklahoma City, Wuhan och andra världsstäder.
Att skapa en världsstad handlar om att skapa en stad som är attraktiv, spännande, som är full av människor och kultur. Då måste man bygga en stad för människor, en stad i mänsklig skala.
Det viktiga är att inte låta sig provoceras av bönderna till att bara säga Nej. Istället måste vi presentera en sammanhållen vision av hur man bygger en fungerande, mänsklig stad för 2-3 miljoner människor.
Egentligen vet vi vad som krävs; att satsa på spårtrafik och cyklar, motorvägar skär sönder stadens själ. Att bygga med närhet. Det innebär täthet där man utnyttjar skalan på ett intelligent sätt, bygger högt där det passar (och funkar ekonomiskt) och lågt där det funkar bättre. Där man behåller alla grönområden och parker, samtidigt som man bygger bort parkeringsöknar.
Men, det kräver framförallt att man är konsekvent. Att skydda innerstans elitreservat, samtidigt som man förstör livsmiljön för miljoner förortsbor genom att satsa på ännu fler motorvägar, läs Förbifarten, är inte trovärdigt. Det är bara gnälligt.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s