Per Gudmundson och journalistiken

Är Per Gudmundson Sveriges sämsta (borgerliga) ledarskribent? Svaret på den frågan beror lite på om man tycker att ledarskriverier ska ha någon relation till journalistik. Per Gudmundssons inställning till journalistik verkar vara lite som Anna Ankas inställning till sex.
I dagens ledare hävdar han att miljöpartiets opinionsmäsiga framgångar de senaste månaderna beror på att journalistkåren skulle vara miljöpartister.
Per Gudmundsons förmåga till logisk reflektion demonstreras inte minst av hans teori om att eftersom 25% av journalistkåren sympatiserade med miljöpartiet i en undersökning för tre år sedan, och miljöpartiets opinionssiffror fördubblats sedan dess, så måste numera 50% av journalistkåren vara miljöpartister. Vilket i sin tur är förklaringen till att miljöpartiets opinionsmässiga framgångar.
Visserligen har såväl Folkpartiet som Moderaterna starkt stöd bland journalistkåren, i synnerhet bland de journalister som jobbar på de tunga storstadsredaktionerna, men Per Gudmundsson har inte valt detta som förklaring till de framgångar dessa partier hade inför valen 2002 resp. 2006. Och hur förklarar man att Kristdemokraterna låg ännu högre i slutet av 90-talet än vad miljöpartiet gör idag, med tanke på att sympatierna bland journalistkåren ligger på 0,0%?
Självklart kan man hålla med om att en kritisk granskning av Miljöpartiet lyser med sin frånvaro. Men det gjorde den också av de Nya Moderaterna inför valet 2006 och av Folkpartiet när Lejonkungen stod på topp, liksom när Alf Svensson fick bre ut sig om ”etik&moral”.
Sanningen är väl den att journalister alltid, i alla sammanhang, försöker stå på läsarnas sida genom att hylla de framgångsrika och sparka på de som ligger. Idagsläget råkar det bara vara så att Miljöpartiet har förflyttat sig och gjort lattegenerationens agenda och livsstil till sin, samtidigt som moderaterna har visat prov på både okänslighet och oskicklighet när det gäller att hantera bl.a. sjukförsäkringen.
Om Per Gudmundson vill göra alliansen en tjänst, och kanske se till den får fyra år till vid makten, så skulle han nog snarast skriva om vad alliansen borde ändra på i sin politik, än att se spöken i julnatten.
Se också Peter Wolodarski.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s