Den stora Ankeborgsinstallationen

Konstnärskollektivet Anna Odell/Göran Hägglund
Efter att Anna Odell, genom sin installation där hon spelade psyksjuk, lyckats initiera den stormigaste konstdebatten på årtionden i Sverige, har hon nu tagit konsten till en ny, tidigare, även internationellt sett, helt unik nivå. Till sin hjälp har hon tagit de avantgardistiska institutionerna TV3, Newsmill, Svenska Dagbladet, Expressen och Kristdemokraterna. Förut använde hon sin egen kropp i konsten, nu använder hon ett politiskt parti!
Steg ett var att Anna Odell, tillsammans med ett sminkteam från Resident Evil-filmerna förvandlade sig till den korkade och ondsinta Hollywood-frun Anna Anka (ett namn som alluderar både på Kajsa Anka och Arne Anka).
Steg två blev att Kobraredaktionen togöver TV3 och spelade in en fejk-dokusåpa, där Anna Odell/Anka spelade ut hela sitt register av dryghet, ondska och total dumhet.
I nästa steg publicerade Newsmill en ”debattartikel” där fejk-Ankan säger sig vilja vara en förebild för svenska kvinnor och utrycker de mest bisarra saker som

Som hemmafru ska du ställa upp på alla sätt, du ska alltid var snygg och välklädd. Sexuellt är det kvinnans skyldighet att se till att mannen är tillfredsställd, gör hon inte det får hon skylla sig själv om han är otrogen

och beskriver hur illa hon behandlar de illegala invandrare som slavar i hennes hem.
Så här långt skulle det kunna vara vilket konstprojekt som helst, om än väldigt skickligt genomfört. Det är i nästa steg som Anna Odell visar sin storhet som konstnär.
Samtidigt som detta sker skriver KD:s partiledare Göran Hägglund en ultra-ironisk debattartikel där han angriper media, kulturlivet och forskarna för att vara en intellektuell elit som förtrycker svenska folket och använder ord och uttryck som en helt vanlig kristdemokratisk partiledare inte begriper.
Svenska Dagbladet tar in en intervju med Annas rollkaraktär där hon säger sig vilja gå in i politiken, antingen i Moderaterna eller Kristdemokraterna.
Den senaste utvecklingen i denna installation är att Kristdemokraterna välkommnar henne till partiet. Enligt partisekreteraren så är ”[a]lla som delar våra värderingar om människors lika värde och familjens betydelse… välkomna hos oss.”
Vad blir nästa steg, kommer Anna Odell/Anka att bli nästa KD-ledare, kommer Mulla Omar att komma delta i installationen? Så här långt åtminstone ett stort tack till Anna Odell och konstärskollektivet Kristdemokraterna.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s