Professorn och extremismen

Robert Nilsson, professor i toxikologi vid Stockholms universitet, angriper på dagens DN Debatt den svenska miljöpolitiken, som anser är ”ekofundamentalistisk”, inte minst beroende på att politikerna saknar inskit om marginella och reella hot. Först främst måste man säga att det onekligen förekommer att hot mot folkhälsan överdrivs. Kvällstidningarna frossar i vetenskapliga studier, utan att ha förmågan att ställa sig kritiska till resultatens räckvidd och betydelse. Populistiska politiker hakar på med krav på förbud och regleringar. Problemet med Robert Nilsson är att för honom verkar alla regleringar av miljöförstöring och hälsorisker vara förhatliga. I artikeln räknar han upp stort och smått, från bly i fiskesänken till klimathotet, ingenting är någon fara egentligen. Robert Nilsson har bedrivit detta korståg under flera år, och, ivrigt påhejad av t.ex. den nyliberala tankesmedjan The Cato Institue, kämpat mot regleringar av tobaksindustrin, med motiveringen att riskerna med rökning är överdrivna. Vilket har gjort att han ofta citeras och hyllas av nämnda industri. På motsvarande sätt har han agerat försvarsadvokat åt många andra ”förföljda” affärsverksamheter. Problemet är att han i de flesta fall har fel, han är helt och hållet ute och cyklar, rent vetenskapligt.  Många av de risker som han genom åren hävdat inte finns, har sedan visat sig vara allt annat än obetydliga. Ta t.ex. påståendet att det är ”biologiskt omöjligt för elektromagnetisk strålning att orsaka cancer” (DN Debatt 27/2 2001).
Och när han skriver om sambandet mellan klimatförändringar och koldioxidutsläpp så bortser han från hela den enorma forskning och den konsensus som råder i forskarsamhället om att så är fallet.
Tyvärr ser man i bland människor använda akademiska titlar för att få någon slags fribiljett för att föra fram åsikter som bara skulle betraktas som ren rappakalja om någon av oss andra gjorde det. Det är kanske dags för DN Debatt-redaktören att se mer till innehåll än titel när man tar in debattinlägg.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s