Urholka inte strandskyddet

Sex svenska folkrörelser har låtit undersöka svenska folkets inställning till strandskyddet. Resultatet är inte överraskande, bara en av fem vill ytterligare försämra det. Det är synd att regeringen lägger ett förslag som kan innebära att trycket på kommunerna att ge efter för mäktiga exploateringsintressen kan komma att öka, för det är ju som man skriver:

”Historien visar med all önskvärd tydlighet att kommunerna inte orkat försvara sådana riksintressen mot starka kommersiella exploateringsintressen, ofta med lokal anknytning. Det blir enkelt uttryckt fel att låta byggnadsnämndernas fritidspolitiker försvara nationella intressen mot byggbolagens resursstarka proffslobbyister.”

Visserligen bör större hänsyn tas till lokala intressen i vissa glesbygdsområden, t.ex. i Norrlands inland, men å andra sidan bör både tillämpning och övervakning av strandskyddet stramas upp betydligt i känsliga områden, t.ex. Stockholms län.
Ett skrämmande exempel är Tyresös exploateringsplaner vid Erstaviken, om något sådant kan tillåtas bör reglerna definitivt stramas upp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s