”Deras huvufiende i livet är jag…”

…lär Fredrik Reinfeldt ha sagt om liberalerna. Anita Kratz beskriver i en nyutkommen bok om Reinfeldt hur han hela sin politiska karriär kämpat mot liberalerna i och utanför sitt eget parti. I ljuset av det är det inte så konstigt att han hamnat snett i så många frågor, och i synnerhet när det gäller FRA. Många, kanske de flesta, som röstade fram alliansen till seger skulle nog definiera sig som liberaler.
Kanske skulle Reinfeldt ha satsat på en politisk karriär i Österrike istället. Där har makten under nästan hela tiden efter självständigheten 1955 delats mellan de två stora partierna socialdemokraterna och de konservativa i något som kallas Proporz. Den opposition som växte fram mot maktmissbruk och korruption togs om hand av extremhögern i FPÖ.
Nu pekar det mot att denna tendens stärkts ytterligare i dagens val, de två högerextrema partierna får ca. 30% av rösterna, socialdemokraterna 28% och de konservativa 25%. De partiet som skulle kunna stå för den demokratiska förnyelse som Österrike så väl behöver har inte lyckats alls, de Gröna backar något men får ändå ca. 10%, medan det nybildade socialliberala partiet bara ser ut att få drygt 1% och kommer inte in i parlamentet. Godnatt Österrike!
Se DN, SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s