Trender i opinionen

Det är alltid frestande för journalister och förståsigpåare att övertolka enskilda opinionsmätningar. För att få en lite klarare bild över hur opinionen har utvecklats sedan valet så har jag tagit genomsnittet av alla instituts mätningar nu, före sommaren, för ett år sedan och direkt efter valet i oktober 2006. För att ytterligare förtydliga bilden har jag sedan omvandlat siffrorna till riksdagsmandat, det är ju ändå mandaten och inte procenten som räknas.
Moderaterna har stadigt tappat hela tiden, de 97 mandat man fick i valet steg med 1 direkt efter, men för ett år sedan låg man på -9, innan sommaren på -12 och nu på -16. Att vara moderat riksdagsledamot måste betraktas som ett ytterst osäkert jobb, inte minst med tanke på att det inte finns några tecken på att tendensen är på väg att vända.
Folkpartiets 28 mandat i valet låg stilla direkt efter, men hade för ett år sedan minskat med ett mandat och innan sommaren med ytterligare ett, för att nu åter ligga på -1. Troligen är utvecklingen sådan att man tagit lika mycket från moderaterna och de övriga borgerliga som man förlorat vänsterut. Folkpartiet brukar ju ibland kallas ”politikens Hallsberg.”
Centerns 29 mandat gick ner med ett direkt efter valet för att sedan snabbt sjunka till -7 för ett år sedan, en siffra som man leget kvar på både före sommaren och nu. En tolkning skulle kunna vara att man tappat de liberala ”nya” centerpartisterna, men håller greppet om sina kärnväljare.
Kristdemokraterna ser det mörkt ut för. De 24 mandat man fick i valet hade redan i oktober sjunkit med 4, och därmed utraderat den borgerliga majoriteten. För ett år sedan låg man på -7, vilket man låg kvar på innan sommaren, nu har man tappat ytterligare till -8. Fortsätter nedgången så hamnar man under spärren och åker ur riksdagen. Partiet har definitivt kniven på strupen, särskilt som man i allt fler mätningar hamnar under 4%. Med tanke på att man har sitt starkaste stöd bland de som är 75+ med 5,7%, och sitt näst svagaste bland förstagångsväljarna med 1,4% (bland 25-29 åringar har man 0,6%) enligt SCB, så gör den naturliga avgången bara den att man hamnar utanför riksdagen.
Totalt hade de borgerliga tappat 5 mandat i oktober 2006, och därmed sin majoritet, för ett år sedan låg man på -24 mandat, innan sommaren på -28 och nu på -32 mandat.
Sossarna går det som bekant lysande för, direkt efter valet hade man ökat de 130 man fick med 6, för ett år sedan låg man på +23, innan sommaren +25 och nu på +29. Just nu behöver man vinna ytterligare 16 mandat för att få egen majoritet. Om KD skulle trilla under 4% så skulle det räcka med bara 8 mandat till…
Miljöpartiet fick 19 mandat i valet, direkt efter hade man vunnit 1 mandat, innan klimatfrågan exploderade. Sedan dess har man legat stadigt på +4 mandat. Av någon anledning har partiet vare sig tjänat särskilt mycket på klimatfrågan eller missnöjet med regeringen.
Vänsterpartiet är det stabilaste partiet i svensk politik. Sedan Lars Ohly jagade bort alla pragmatiker har man behållit bara den hårda kärnan. I valet fick man 22 mandat, men tappade 2 direkt efter, för ett år sedan hade man tappat ytterligare ett mandat, för att innan sommaren och nu ligga på -1. Trots vänstervindar och missnöje…
Sverigedemokraterna ligger fortfarande under riksdagsspärren, men närmare sig sakta men säkert…
Se DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s