Medskick till FRA-gruppen från Folkpartiet i Nacka

Antaget på medlemsmöte 2008-09-11
Vikten av militär underrättelsetjänst inkl. signalspaning ifrågasätts inte. Samtidigt har FRA-lagen upprört många, många folkpartister, och även många med helt andra ideologiska bakgrunder. Problemet med lagen om signalspaning handlar om att det finns en stor och uppenbar risk att enskilda människors integritet kränks, och det kan vi som liberaler inte acceptera. Vi anser därför, att frågan absolut inte är slutdiskuterad.
Genom att antingen skjuta upp ikraftträdandet av lagen eller helt dra tillbaka den, ges riksdagen tid och möjlighet att söka uppnå en bred politisk lösning; helst via en parlamentarisk utredning.
Vi anser att lagen brister på främst följande punkter:

  • Syftet behöver avgränsas tydligare till krigs- och terrorhandlingar samt vissa grövre brott i likhet med den tyska lagen.
  • Slumpen ska inte avgöra vad som granskas dvs. går över landets gränser. Det ska tydligare anges vilka som kan granskas och hur länge. Vid kartläggning av enskild person skall domstolsbeslut krävas.
  • Likaså ska det vara tydligt vilka som får ta del av information ev. efter prövning av domstol.
  • När och hur information förstörs ska regleras.
  • Enskilda utsatta för övertramp ska ha rätt till information och ev. skadestånd.
  • Källskydd och annan förtrolig kommunikation t.ex. mellan advokat och klient ska skyddas.

Dessa uppenbara brister måste repareras. Innan ändringarna kan träda ikraft ska också lagrådet yttra sig över huruvida förslaget uppfyller de krav, som Europakonventionens skydd för den personliga integriteten ställer. Denna nya granskning bör ske framför allt i ljuset av de prövningar Europadomstolen gjort av liknande lagstiftning i Tyskland och Storbritannien.
Utan ändringar är risken stor att vi hamnar i en situation, där människor inte bara upplever en ökad osäkerhet utan också ändrar sitt beteende och väljer mindre effektiva kommunikationsformer, vilket på sikt hotar Sveriges ställning som ett informationssamhälle. Vår position som en ledande IT-nation får sig en allvarlig knäck. Chansen att någon skulle vilja etablera något av de framväxande globala datacentra i Sverige minskar drastiskt. Och därmed kommer vi inte heller att få alla de jobb och tjänster som krävs för att driva dem.
Nacka 2008-09-11 Folkpartiet i Nacka
Lennart Nilsson, ordförande Folkpartiet Nacka

Se också SvDLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , _

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s