Det är allvar nu!

Forskarna har funnit att den kraftfulla växthusgasen metan redan har börjat läcka ur permafrosten i Sibiren och vattnen norr därom. Redan, eftersom man i de modeller som används inte har räknat med att det ska än. Det här betyder med all sannolikhet att klimatförändringarna accelererar på ett mycket oroväckande sätt. När metan släpps ut så bidrar det till en ökning av uppvärmningen som i sin tur gör att ännu mer metan släpps ut osv. Vi kan mycket väl relativt snart hamna i en ond cirkel som inte går att ta sig ur.
En av de mest omedelbara effekterna av uppvärmningen av världshaven är att antalet och styrkan i stormar och orkaner ökar, tropiska orkaner börjar också uppträda på platser som hittils varit förskonade. Detta har vi redan börjat se effekterna av. Det går inte att säga att Katrina eller Gustav orsakats av klimatförändringarna, men det vi definitivt kan säga att det faktum att orkanerna har blivit fler och kraftigare gör det. Det innebär att de låglänta kustområdena i områdena kring vändkretsarna liksom öar runt om i världen blir platser som det blir betydligt svårare att bo på. Vem vill bo i en stad som drabbas av en naturkatastrof varje eller vartannat år?
Även om det råder konsensus om att vi måste kraftigt minska våra utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser så händer det väldigt lite i Sverige och internationellt. Fortfarande planerar vi i Sverige 2008 för nya motorvägar! Trots att vi vet att det leder till ökad bilism och ökade utsläpp, förutom att det tar resurser från utbyggnaden av alternativa energikällor och transportsätt. Bil- och oljelobbyn påstår att vi ”i framtiden” kommer att köra omkring i bilar som drivs av elenergi som genererats förnyelsebara energikällor. Problemet är att vi fortfarande inte har tekniken och att när vi väl har tekniken så kommer det att ta årtionden att byta ut alla bilar, bygga nya kraftverk osv. Därför borde en rimlig reaktion från alla ansvarskännande politiker vara att stoppa alla nya vägbyggen tills vi har kommit dit. Under tiden måste alla resurser gå åt till kollektivtrafik, förnyelsebara energikällor och forskning. Att inte gör detta är både oansvarigt och ohederligt!

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , _

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s