Det känns som en seger…

Efter att ha studerat regeringens nya förslag till FRA-lag och jämfört med de synpunkter som vi i Folkpartiet Nacka och många andra liberaler, har haft, så kan vi konstatera att de har tillvaratagits så gott som helt och hållet. Visserligen hade vi velat att lagen dragits tillbaks helt och omarbetats i en bred parlamentarisk utredning, men det här är kanske så nära vi kan komma. Den här versionen av lagen är ändå ljusår bättre än det ursprungliga, dessutom ger de extra nio månaderna innan lagen införs ändå tid för en demokratisk remissbehandling. Ingenting av detta hade uppnåtts utan den kamp som ett antal liberala debattörer, massor av bloggare, mängder av vanliga folkpsrtimedlemmar och inte minst sex modiga folkpartistiska riksdagsledamöter, med Camilla Lindberg och Birgitta Ohlsson i spetsen.
Nu är det ju så med en så här komplex fråga att djävulen sitter i detaljerna. Även om förslaget låter bra så måste vi vara på vår vakt. Det är möjligt att Reinfeldt, Tolgfors och co. förväntar sig att när stridsdammet väl lagt sig så kommer man att kunna vattna ur förslaget. Vi måste se till att minsta försök att göra detta kommer att göra att de får gråta sig till sämns resten av livet.
Vissa anser att det här var en ”pinsam reträtt för Reinfeldt.” En reträtt definitivt, och en lång och säkert plågsam sådan dessutom, men pinsamt hade det blivit om han hade fortsatt strida för en förlorad sak. Det har han ju redan gjort alldeles för länge. Fast några som försvarat lagen eller den uppgörelse som nåddes den 18 juni måste nog bli lite röda om kinderna…
Självklart kommer många som kämpat med sådan glöd för den personliga integriteten att känna sig besvikna, man har ju inte nått riktigt ända fram. Nu brukar det ju vara så här i livet att man aldrig kommer att få det precis som man vill, vare sig man är statsminister eller liberal. Det viktiga är att fortsätta kämpa för vår frihet och integritet.
Uppdatering: det finns naturligtvis ingen anledning att inte fortsätta att vara misstänksam mot vad Tolgfors & co hittar på. Se Mark Klamberg.
Kloka kommentarer från Farmor Gun, Mary, Sanna Rayman, Svensson och Johan Ingerö
Se DN, DN1, SvD, SvD1, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , _

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s