Vad menar hon?

Jag känner ett antal riksdagsledamöter från flera olika partier, nästan alla av dem är inte bara hårt arbetande och supertrevliga, de har också nånting innanför pannbenet. Sen finns det en väldig massa riksdagsledamöter som jag inte känner. jag utgår från att de allra flesta av dem också är duktiga, smarta och högt kvalificerade människor. Ibland ser man vissa riksdagsledamöter som uttalar sig på ett sätt som gör att man misstänker att de inte tillhör den gruppen. Oftast handlar det om personer från de två stora partierna som fått en riksdagsstol efter att ha slickat kuvert i några decennier. Sedan finns det fall som förvånar en.Eva Selin Lindgren är centerpartiets enda ledamot från Göteborg. Hon har alltså ett stort ansvar att se till partiet åter kan få ett fotfäste i Sveriges andra stad. Hon har under lång tid varit aktiv i freds- och miljörörelsen. Hon är dessutom kärnfysiker och har arbetat som professor och universitetslärare i fysik och miljö vid Chalmers, Göteborgs Universitet och Högskolan i Borås. Hon har framför allt forskat om mikro- och nanopartiklar i den luftburna miljön. Eva Selin Lindgren är uppenbarligen en av de mest kvalificerade i riksdagen och har förmodligen ett gäng innanför pannbenet.Därför undrar jag vad hon menar i sitt svar på de frågor som Emma skickat henne.
Först Emmas fråga:

”Kära politiker, Jag skriver till dig och alla andra i riksdagen angående den senaste tidens debatt om FRA-lagen. Det framstår som klart och tydligt för mig, att det enda vettiga alternativet är att riva upp lagen. Att inte tillåta installation av utrustning som speglar all information som passerar i kablarna till tredje part, är redan i höst av yttersta vikt. De närmaste månaderna kommer vi att anfallas av datalagringsdirektiv, telekompaket och vi skräms av det lilla vi fått veta om ACTA-avtalet, förhandlingar som bedrivs i hemlighet. PKU-registret ska släppas till polisen, brev ska förses med rfid-chip för att kunna spåras. Vi kommer dessutom tvingas underkasta oss hemlig dataavläsning, utan att vara misstänkta för brott. Ett flertal lagar har sedan tidigare redan trätt i kraft som urvattnat rättssäkerhet och demokrati. Sammantaget med FRA-lagen ser vår framtida personliga frihet och vårt rörelseutrymme ut att bli minimalt. Åsikter och tankar ska vara staten tillhanda både i realtid (med FRA-lagens försorg) och retroaktivt (med datalagringsdirektivets försorg). Vi befinner oss under ständig attack från statligt håll, utan att vara skyldiga till några brott, och oron är stor för vad detta innebär. Är du som politiker medveten om att framtidsvisionerna ni, medvetet eller inte, bidrar till alienerar era väljare? Ska verkligen vi medborgare snällt backa undan för dessa attacker och acceptera att vi ständigt måste bevisa oss vara oskyldiga? Vad har du personligen för visioner och tankar om hur vi som land ska se framtiden an? Ditt svar kommer att redovisas på min blogg, opassande.se.
Med vänliga hälsningar Emma Marie Andersson

Och sedan Eva Selin Lindgrens svar:

“Jag tror att du missuppfattat vad det är fråga om. Har du läst Odenbergs debattartikel i dagens DN? Gör gärna det och återkom med rätt information och befogad kritik som är mycket välkommen. Vi inom Centern vill ha ett starkt integritetsskydd för dig och alla svenskar. – Det är faktiskt förbjudet för bl a FRA att avlyssna, avläsa korrespondens från och till en svensk medborgare. Det måste bli tekniska system som inte tillåter detta. Expertisen säger att det går att ordna sådana system innan de når FRAs datasystem. – Däremot är det många svenskar som frivilligt loggar in sig på nätet, anlitar Google m fl, och det är därför många operatörer som ser och hör dig och varken har ansvar eller kontroll, och som du själv inte vet om. – Det vore bra om du kan ta itu med alla sådana nät- och teleoperatörer i stället. De är mycket farligare inslag i informationssamhället. Det var ju inte en slump att journalisterna och Google var oroliga för FRA-lagen. Journalisterna var oroliga över att “deras” skandaler och nyheter skulle läcka ut och Google har ju en stor marknad i Sverige och världen. Många av dem som desinformerar vill själva ha ensamrätten till våra personliga data.”

Anledningen till att journalister är skeptiska till FRA:s möjligheter till massavlyssning är alltså inte att de vill försvara det grundlagsskyddade källskyddet, som ju är en förutsättning för den granskande journalistiken. Nej, det handlar istället om att Se och Hör är rädda för att deras smygtagna snuskbilder, via FRA ska leta sig fram till allmänheten utan att de behöver köpa tidningen. Om det är så att FRA tänker sprida bilderna gratis eller om man tänker starta en konkurrerande tidning, FRA och Hör, framgår inte av hennes svar. På motsvarande sätt är Google orolig att FRA ska börja använda de personuppgifter som de inte får lagra i de mail som de inte får läsa, för att ge sig in på sökordsannonseringsmarknaden…
Eftersom Eva Selin Lindgren uppenbarligen är både intelligent så måste hon i sitt arbete som riksdagsledamot ha fått tillgång till helt revolutionerande uppgifter om motiven bakom FRA-lagen. Frågan är borde inte dessa uppgifter också delges allmänheten, så att dessa slapp sväva i okunnighet längre.
Nu har också den oförtröttlige Mark Klamberg skrivit till Eva Selin Lindgren, liksom till moderaten Jan Ericsson.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , _

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s