Nu börjar det brännas FRA-lagen 2.x

Nu måste det ha gått upp t.o.m. för Fredrik Reinfeldt att något måste hända när det gäller FRA-lagen. Motståndet fortsätter att växa och ställningen mellan motståndare och förespråkare i nivå på argumenten, engagemang och antal är ungefär som mellan Sovjet och Zambia i hockey. Statsministern borde för länge sedan ha insett att den här frågan kommer att blockera alla andra frågor och göra det omöjligt för alliansen att fortsätta föra och föra ut en framgångsrik politik när det gäller arbete och välfärd. Tyvärr så har Reinfeldts förmåga till tydligt och effektivt ledarskap också tidigare klickat betänkligt. Det är synd, vi var många som innan valet såg honom främst som en modern och skicklig ledare.
Det är alltså läge för någon annan att visa det ledarskap som behövs för att åter göra alliansen till ett trovärdigt regeringsalternativ. Den enda realistiska kandidaten är Janne Björklund. Han måste visa att åtminstone Folkpartiet tagit kritiken på allvar och att man insett att det inte går att lägga ut fler dimridåer om ”åtgärder för att stärka integriteten” som i praktiken så uppenbart handlar om att sätta läppstift på grisen. Svenska folket kommer inte att gifta sig med henne ändå. Jag tänker t.ex. på Centerns rätt så patetiska försök att rädda Federleys fejs. Timingen av utspelet talar för att det mest handlar om att torpedera Folkpartiets rörelse bort från FRA-lagen. Ohederligt är det i vilket fall som helst att hävda att man skulle kunna skilja på ”svenska” och ”utländska” meddelanden utan att först läsa dem. Ett lyssnande centerparti kallar Staffan Danielsson det… Och Federley är stolt över att Tolgfors och Reinfeldt klappar dem på huvudet.
Inom Folkpartiet så verkar motståndet mot FRA-lagen, som varit starkt hela tiden, ha blivit ännu mer massivt. Det gäller inte minst i partiets kärnområden här i Stockholm; innerstan, Bromma, Nacka osv, liksom i Göteborg. Ett nytt samråd om FRA-frågan har gått ut till länsförbund, kommunföreningar och medlemmarna. Den arbetsgrupp som leds av partisekreteraren där bl.a. Camilla Lindberg och Birgitta Ohlsson ingår arbetar vidare. Och de är uppenbart inte i sminka-grisen-branschen!
Vi måste bedriva signalspaning på ett sådant sätt att människor inte känner att deras integritet kränks. I det sammanhanget spelar det ingen roll hur filtret är utformat någon roll. Om staten bestämmer sig för att montera mikrofoner i varje hem, vad spelar det då för roll att de inte spelar in om man inte använder något av FRA:s halva miljon sökbegrepp eller om man talar ett utländskt språk. Bara vetskapen om att någon eller något lyssnar kommer att vara så otrevlig att livet blir ett helvete.
Om människor i Sverige tror att deras e-post och telefonsamtal blir avlyssnade så kommer man att begränsa användningen av dessa kommunikationsformer. Tänk t.ex. på flyktingar, hur ska de veta att inte allt de säger överlämnas till de länder de flytt ifrån, och kommer att användas mot deras familjer och vänner. Vi kommer att hamna i en situation där människor inte bara upplever en ökad osäkerhet, ett förändrat beteende kommer också att leda till att vi väljer mindre effektiva kommunikationsformer, vilket på sikt hotar Sveriges ställning som ett informationssamhälle.
Sveriges ställning som en ledande IT-nation kommer att få sig en allvarlig knäck. Chansen att någon skulle vilja etablera något av de framväxande globala datacentra i Sverige minskar drastiskt. Och med dem kommer vi inte heller att få alla de jobb och tjänster som krävs för att driva dem.
Det Janne Björklund måste kräva är att FRA-lagen dras tillbaka och att det tillsätts en kommission som kommer tillbaks med ett förslag på signalspaningslag som kan vinna brett stöd hos alla. En sådan kommission skulle sträva efter konsensus och innehålla representanter för alla riksdagspartier liksom för andra intressen som Advokatsamfundet, IT-industrin, experter m.fl. Kommissionen skulle kunna ledas av Camilla Lindberg så att ingen kan anklaga den för partipolitiskt taktiserande.
Givetvis bör Björklund försöka få med sig resten av alliansen på detta, men om det inte går också vara beredd på att driva igenom förslaget med hjälp av oppositionen. Det handlar om att prioritera att rädda alliansen inte att hålla ihop den i varje fråga. Men det handlar i ännu högre grad om att rädda liberalismen som politisk kraft i Sverige. Och utan liberalism finns det ju självklart i längden inget Folkparti.
…men ibland så förtvivlar man över förmågan till mänsklig dumhet. Som när man läser Mikael Odenbergs debattartikel i SvD. Antingen så har han inte läst lagen eller så är han för korkad för att förstå den;

All underrättelseverksamhet omgärdas av sträng sekretess. Det är ofrånkomligt men försvårar den offentliga diskussionen. Det är bara ett fåtal personer som har inblick i verksamheten, som vet hur den bedrivs och vad den handlar om. Detta blir till en bördig jordmån för missförstånd, överdrifter, mytbildningar och konspirationsteorier. Sommarens FRA-debatt har i hög grad givit uttryck för just detta.

Jag har förstått att man anses vara arrogant om man antyder att många kritiker fått lagstiftningen totalt om bakfoten. Några tidigare partiledare, dussinet moderata kommunpolitiker, en självutnämnd borgerlig grupp för att stoppa FRA-lagen och nu senast Thomas Bodström har alla i DN givit uttryck för uppfattningen att lagstiftningen måste ändras så att signalspaning bara får bedrivas i de fall där det finns en brottsmisstanke. Men jag är ledsen – då har de inte förstått någonting.”

Mikael Odenberg, ja, du är arrogant vilket i sig inte är förvånande, men du är också uppenbart okunnig!
Nej, vi behöver inte FRA-lagen, vi behöver Lars Mikael Raattamaas nya ­diktsamling!
Glöm inte bort att demonstrera mot FRA-lagen! Demonstrationen mot FRA-lagen i samband med riksdagens öppnande. Samling vid Norrmalmstorg kl. 10.00, avmarsch kl. 11.00 med slut vid Sergels Torg. Ta med din folkpartijacka och/eller knappar!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , _

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s