Vi befinner oss inte i krig, alltså behöver vi inte krigslagar

Filosofen och juristen Lena Halldenius analyserar, i en smått fantastiskt bra artikel i SvD, FRA-lagen och debatten kring lagen utifrån Kants Den eviga freden. Hon konstaterar att vi vanliga svenskar står upp för de konstitutionella värden som garanterar fred och demokrati; ”[o]m man inte ser någon anledning att tycka att man lever i ett krigstillstånd ser man inte heller någon anledning att acceptera krigslagar.” Det är detta som makthavarna i Rosenbad inte verkar ha förmågan att fatta.

”Makthavarna i regeringen tror på kvasireligiöst allvar att de är särskilt skickade att veta vad som är rätt och tror på samma kvasireligiösa allvar att folk är benägna att helt enkelt lita på det. Folklig opposition blir då ett pedagogiskt problem, en missuppfattning, som man löser genom att förklara en gång till.”

 

Problemet för Reinfeldt är att en politiker i ett demokratiskt land som tror att han är mycket smartare än folket snart kommer att upptäcka att folket inte håller med om det, ”[v]i är medborgare, inte skräckslagna får.

Också förra justitieministern, ordföranden i riksdagens justitieutskott, förre AIK-spelaren, advokaten, 4-barnspappan, författaren osv., Thomas Bodström, mannen som gett upphov till begreppet Bodström-samhället, skriver om FRA-lagen på DN Debatt.
Han anser att det bör finnas en befogad brottmisstanke innan man avlyssnar en enskild person, det vill säga samma idé som folkpartiets Birgitta Ohlsson lanserade tidigare i sommar.
Mark Klamberg gör i en utmärkt artikel på SvT Opinion åter klart varför FRA-lagen innebär massavlyssning. Jag hoppas att FRA-förespråkarna med Tolgfors i spetsen slutar stänga ögon och öron och läser åtminstone detta.
Summa summarum, medborgarnas kamp för våra demokratiska rättigheter kommer inte att försvinna av sig själv, bara för att regeringen gömmer sig.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s