Ta chansen Björklund!

Jag skrev i morse om Thomas Bodströms debattartikel i DN om FRA-lagen. Nu har jag funderat lite mer om vad det här innebär.
Det är signifikant att Bodströms argumentering i sakfrågan är väldigt lik Birgitta Ohlsson i den debattartikel som hon skrev i somras. Det handlar givetvis till stor del om taktik från sossarnas sida. Men samtidigt markerar artikeln signal om att man är beredd att göra upp med åtminstone Folkpartiet i denna fråga. Det skulle handla om att dra tillbaks lagen, eller åtminstone skjuta upp ikraftträdandet, och noggrannare undersöka integritetsaspekterna. Det här är en hand, om än fäst vid Thomas Bodström, som Jan Björklund bör ta tag i. En sådan uppgörelse skulle visa på mod och ansvarstagande, vilket alliansen definitivt behöver. För att se till att lagen dras tillbaka krävs det att s+v+mp+4 borgerliga har samma yrkande. Sannolikheten för detta verkar vara förvånansvärt hög, åtminstone om sossarna låter Camilla Lindberg eller Birgitta Ohlsson lämna in motionen.
Om Folkpartiet tillräckligt tydligt markerar sitt ställningstagande så borde det gå att få resten alliansen med sig. Om Reinfeldt ser att det finns ett stöd i Rikdagen för att dra tillbaks lagen så vore han ju väldigt, väldigt dum om han fortsatte med sitt halsstarriga beteende. Det vore ju inte bara självmord av honom att ställa en kabinettsfråga i en fråga där han möter massivt motstånd från en majoritet av svenska folket, inkluderande ett stort antal av hans egna partikamrater, det vore också otroligt korkat.
Många har reagerat på den opportunism som Bodström och sossarna har visat i frågan Man litar inte på att sossarna kommer avstå från att driva igenom lagen om de kommer tilbaks efter vallet 2010. Men just nu är just nu, att spekulera i vad som kommer att hända sen tar fokus från det som måste göras på kort sikt.
Så Janne: Ta chansen – Rädda alliansen! Börja gärna med att läsa Mark Klambergs artikel i Liberal Debatt.
Uppdatering: Också centern börjar röra på sig i den här frågan. Visserligen förefaller idén om att separera svensk från utländsk trafik svår att genomföra i praktiken, utan att först genomföra någon form av övervakning. Men, de borde väl kunna dra tillbaks lagen för att utreda den saken åtminstone.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , _
Mark skriver som vanligt briljant om detta, liksom Pophöger, Fritänk, HAX, Mina moderata karameller och Farmor Gun.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s