FRA:s och NSA:s superdatorer

Förra året installerade FRA en av världens kraftfullaste superdatorer, den består av 13 728 HP BL460c bladeservrar. Tittar man på den senaste (juni 2008) listan över världens 500 största datorer så finner man en del intressanta detaljer. Av de 500 så används 11 för vad som förefaller vara försvarsändamål, 1 i Sverige, 1 i Storbritannien och 9 i USA.
Den brittiska används inom det brittiska kärnvapenprogrammet. Av de amerikanska finns tre olika modeller, 3 st. IBM x3650, 2 st. HP Cluster 6000 och och 4st. HP Cluster 3000. Det är de senare som är intressanta eftersom de är av samma modell som FRA:s och beställda under 2007 och 2008. Som kund för både HP Cluster 6000 och HP Cluster 3000-datorerna anges ”Government Classified”, vilket torde vara NSA. Att FRA har valt samma datormodell som NSA kan förklaras av detta samarbetsavtal, med USA när det gäller teknisk kompatibilitet för system, standarder, protokoll och metoder i kampen mot terrorismen.
Om man tittar på datakraften för FRA:s dator jämfört med de som troligen köpts av NSA, så ser man att FRA-datorn har en kapacitet på 146,43 Teraflops, medan NSA:s fyra HP Cluster 3000 har en sammanlagd kapacitet på 78,82 Teraflops och deras två HP Cluster 6000 sammanlagt 39,32 Teraflops. Vi måste ju givetvis räkna med att NSA har mängder med äldre, mindre datorer som inte platsar på listan.
Men det förefaller ändå som att FRA har skaffat sig exceptionellt stor datorkapacitet. Väsentligt större än den sammanlagda kapciteten hos alla NSA:s största och senaste datorer. Varför då? Beror det på att FRA har en betydligt större volym på t.ex. kryptografin än NSA? Eller hänger det samman med massavlyssningen av svenska folket? Det som talar för det senare är att man valt en systemlösning som förefaller vara optimerad för att vara transaktionsintensiv snarare än för beräkningar. Lösningen har framför allt extremt hög bandbredd.
Att man valt samma systemlösning som NSA innebär också att blir lättare att automatiskt utväxla information, både när det gäller input, t.ex. sökbegrepp och output dvs. resultatet. Vi ser framför oss en situation där amerikanska myndigheter som sysslar med terroristbekämpning i praktiken själva får tillgång till vår elektroniska kommunikation.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , _

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s