Briljanta tänkare besöker FRA

Efter sin krönika i Metro blev Johan Staël von Holstein naturligt nog sågad jäms med fotknölarna av alla som inte slängde tidningen/stängde webbläsaren när de såg hans byline. Fast inte riktigt, Little Miss Chatterbox, en av de nya moderaterna, tycker att ”som vanligt slår han huvudet på spiken! Det är skönt att det finns fler [än jag] som vågar ställa den viktiga frågan: “Är en diktatur nödvändigtvis av ondo?” rakt ut, offentligt.” Hennes egna erfarenheter av Singapore får henne att dra följande slutsats om önskvärdheten av demokrati

”Sedan är det sant, att yttrandefrihet inte råder. Man kan inte gå nerför gatan och hytta med plakat och kritisera regeringen och det ryktades åtminstone för snart 10 år sedan om att det fanns “åsiktspoliser” ute på gator och i offentliga miljöer, liksom på nätet och i andra kommunikationskanaler. Men är det inte ett ganska litet pris att betala för den frihet som en sådan levnadsstandard faktiskt medför? Om man måste välja mellan 0% arbetslöshet (jag vägrar att använda uttrycket “full sysselsättning”) och bostadsgaranti för alla och sin egen rätt att kalla statsministern för idiot offentligt – ja då är valet ganska lätt tycker jag! Det är faktiskt en ganska liten trade off och det är en form av solidaritet som jag skulle kunna acceptera istället för den svenska, jantebaserade definitionen av ordet som resulterar i att alla ska ha det lika “dåligt”.”

Hon har också tidigare haft åsikter om bristerna i den svenska demokratin (om FRA-debatten) ”[m]ediegamarna har, likt grävlingar, bitit sig fast i detta saftiga ben och bara vägrar att fullgöra sin egentliga uppgift i ett demokratiskt samhälle: Nämligen att objektivt och onyanserat förmedla information till allmänheten.”

I ett annat inlägg, om FRA, uppmanar hon FRA-motståndarna att läsa Regeringens proposition och Försvarsutskottets betänkande istället för Expressen;

”[h]ur kommer det sig att så många i vårt land kan (läs: tycker sig kunna) och vet (läs: tror sig veta) så mycket om denna lag och ändå är i princip varje artikel, debattinlägg och blogs argumentation byggd på felaktigheter och missuppfattningar?…Demokrati är måhända en mänsklig rättighet men den är faktiskt också behäftad med vissa skyldigheter. Till exempel allas och envars skyldighet att faktiskt ta del av fakta, innan vi bestämmer oss och bildar oss en åsikt, som vi för fram i det offentliga rummet. Eller hur?”

Hon demonstrerar också sina egna briljanta kunskaper i ämnet, som hon gärna vill dela med sig till dem som ännu inte fattat…

Tro mig, hon kommer snart att sitta i Riksdagen!

Vilket osökt för tankarna till den grupp av moderata riksdagsledamöter som besökte FRA:s högkvarter på Lovön häromdan. Bland dessa fanns allas vår positiva smålandstjej Katarina Brännström och Göran Pettersson, som båda bloggat om saken. Katarina har fått veta att ”FRA är endast är ”ett verktyg” och gör ingenting utan att få ett uppdrag av någon av sina ”kunder”. Man har länge spanat på radiotrafik, alltså det som går i etern, men mer och mer av telekommunikationen läggs över på kabel, särskilt i Sverige, varför lagen är nödvändig. Någon lagring av information görs inte och det är en cirka tusendel av den inkomna trafiken som följs upp.” Vilket övertygade henne om ”att oron för ”massavlyssning av svenska folket” är betydligt överdriven.

Göran Pettersson verkar ännu mer övertygad, så övertygad att han beskriver den majoritet av befolkningen som är emot FRA-lagen som ”[d]et torde finnas en mycket stark korrelation mellan motstånd mot FRA-lagen och motstånd mot personnummer, skyldighet för banker och arbetsgivare att lämna kontrolluppgifter skattemyndigheterna samt skyldigheten att uppge bostadsadress till myndigheterna.

Jag tror väl att ingen av ovanstående behöver kommenteras närmare… Utom att jag hoppas att ovanstående personer läser Mark Klambergs artikel som visar varför FRA-lagen innebär massavlyssning, för det är ju ”allas och envars skyldighet att faktiskt ta del av fakta, innan vi bestämmer oss och bildar oss en åsikt, som vi för fram i det offentliga rummet. Eller hur?”

En briljant analys av läget i FRA-frågan hittar ni i Mark Klambergs artikel i veckans NU. Läs också Lars-Ericks öppna brev till Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.

Läs också Marys synpunkter, liksom Politikerbloggen och Farmor Gun.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , _

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s