Berättelserna är desamma…

Nu upprepas ett mönster som vi sett i tidigare konflikter, inte minst på Balkan. Etnisk rensning. I spåren på de ryska trupperna kommer ”frivilliga” som ägnar sig åt att plundra och bränna. Allt medan de ryska trupperna ser på. De georgiska flyktingarnas berättelser skulle lika gärna ha kunnat komma från bosniska muslimer som drabbades av Arkans Tigrar eller kosovoserber som råkade ut för albanska gäng. I Kosovo fanns det åtminstone NATO-trupper som försökte skydda serberna, i Georgien gör ryssarna mycket lite.
 

Liknande berättelser, fast mindre väldokumenterade, finns från Afrika, Asien och Mellanöstern.
Det handlar alltid om samma mönster, genom att se till människors hus bränns ner, att deras ägodelar försvinner, att de är rädda för mord och våldtäkter så ser man till att de inte kommer att återvända på länge. Så länge att ockupanten kan etablera den nya situationen i fördrag och på kartor.

Det är tur att vår försvarsminister Sten Tolgfors tidigt såg vartåt det barkade, redan den 9 april tog han upp Georgien i ett tal på Försvarsögskolan:

”Den svenska försvarsmakten är även delaktig i andra internationella miljösamarbeten. Man har till exempel hjälpt till att införa ett nytt miljöledningssystem i Georgien. På så sätt ska den georgiska försvarsmakten tänka mer miljövänligt från försvarsledningsnivån till förbandsnivån.”

Läs tidigare inlägg om tragedin i Georgien:
 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , _
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s