Den europeiska tragedin

Fortfarande ser vi hur gamla sympatier och antipatier mellan länder i Europa lever och frodas. De må vara kulturella, geopolitiska eller opportunistiska, men överlever gör de. Vi är många som hoppas på en stark gemensam europeisk utrikes- och säkerhetspolitik som kan verka för fred, demokrati och mänskliga rättigheter i vårt närområde och globalt. Den ryska invasionen av Georgien har återigen visat att det är en vision som ligger långt borta, Europa är fortfarande en splittrad kontinent.
Vi såg det i samband med den jugoslaviska tragedin, där Tyskland tog tydlig ställning för sin traditionella allierade Kroatien, medan Frankrike och Storbritannien från början lutade sig mot serberna. Det förhastade tyska erkännandet av Kroatien 1992 var den gnista som satte igång inbördeskriget i Bosnien, med 150 000 döda som följd. Frankrike och Storbritannien omprövade så småningom sitt stöd för Serbien, men det ortodoxa Grekland gjorde aldrig det, hur många massakrer som än skedde.
Delvis som en följd av tragedin på Balkan så skapades det utrikespolitiska ”benet” när EU bildades i Maastricht. Tyvärr visar dagens konflikt att det hjälpt föga.
Tyskland, Italien och Frankrike går på tå för att inte förarga ryssarna, greker och cyprioter sympatiserar med Ryssland, allt medan Rysslands grannländer, som kan vara näst på tur, Polen, Estland, Lettland och Litauen, förgäves efterfrågar att Europa sätter handling bakom alla vackra ord.
Europas agerande lär knappast imponera på Ryssland. Och i Sverige lever och frodas ”stoppa huvudet i sanden” och ”bara vi är snälla”-attityderna.
Se DN, DN1, DN2, DN3, DN4, SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, AB, AB1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , _
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s