Tysk-Rysk vänskap

Medan reaktionerna från många av Rysslands grannländer på den ryska invasionen av Georgien har varit bestörta, så har Tyskland hållit en mycket låg profil. Det har rentav varit så att de tyska socialdemokraterna och de gröna har lagt skulden på Georgien. Tysklands vice utrikesminister, socialdemokraten Gernot Erler anklagar t.o.m. Georgien för att bryta mot folkrätten, och prisar Ryssland för dess ekonomiska stöd och deras fredsbevarande insatser i Sydossetien. Kristdemokraternas utrikespolitiske talesman i Förbundsdagen, Eckart von Klaeden, säger däremot att Ryssland är lika skyldiga till upptrappningen.
På fredag ska förbundskansler Angela Merkl träffa den ryska presidenten Dmitri Medvedev i Sotji inte långt från från Georgien (om det finns något kvar av landet vid det laget). Vad de ska diskutera? Energisamarbete givetvis. Tyskland, liksom Italien som också delvis ställt sig på rysk sida, blir allt mer beroende av rysk energi, inte minst gas.

Vad vi ser är produkten av en utveckling som skett under ett antal år av fördjupat ekonomiskt och politiskt samarbete mellan Tyskland och Ryssland. Det är en process som är djupt oroande för oss som bor i små länder som ligger mellan dessa bägge makter. När det har inträffat tidigare under historien, under 1700-talet och 1939 så har det inneburit att Polen och de baltiska staterna har försvunnit från kartan. Dessa länder kan sin historia, liksom också Finland, och förstår att deras säkerhetspolitiska läge steg för steg förvärras. Särskilt sedan Putins makttillträde 1999, med massiv rysk upprustning och en allt aggresivare säkerhetspolitik som följd.

Tyvärr så kan inte alla svenska riksdagsledamöter direkt anklagas för att kunna sin historia, eller vad som händer i samtiden heller för den delen. Det blir uppenbart om man lyssnar på ledamöterna i försvarsberedningen. ”Vad vill egentligen Ryssland? Vi skulle behöva borra djupare i det som händer och följa utvecklingen noga. Det kanske är försvarsberedningens uppgift, men vi får se vad regeringen kommer fram till”, säger Else-Marie Lindgren (kd) och beredningens ordförande Karin Enström (m), är förvånad över Rysslands agerande: ”Man visar en väldig aggressivitet, jag hade inte trott att det skulle gå så här långt. Ryssland har inte nått så långt i den demokratiska utvecklingen som vi hade hoppats.

Idag har vi ställt om vårt försvar från att skydda oss från säkerhetspolitiska hot i vårt närområde, till att leka polis på platser långt hemifrån. Det finns ett antal saker som vi måste göra (eller borde ha gjort för länge sedan) för att skapa en trovärdig säkerhetspolitik och dämpa de hot som finns i vårt närområde:
  1. Gå med i NATO
  2. Fördjupa samarbetet med Finland, de baltiska staterna och Polen
  3. Arbeta inom EU för att minska Europas beroende av rysk energi
  4. Gör allt för att stoppa Nordstream, den rysk-tyska gasledningen genom Östersjön
  5. Ge försvaret kapacitet att agera i vårt närområde och skydda vårt territorium

Givetvis ser världen mycket annorlunda ut idag än den gjorde 1795 eller 1939. Framförallt så är Angela Merkel så långt ifrån Hitler man kan komma utan att vara med i BWO, och man kan inte ens jämföra Putin med Stalin. Men, geopolitiska mönster har en tendens att bestå över lång tid och som SvD:s ledare skriver ”historien har inte tagit slut.” Vi vill ju inte gärna riskera att den upprepar sig.

Se DN, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD, SvD1, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, AB, AB1, AB2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , _
Se också Ingerö I och II, Dick Erixon, Tokmoderaten (flera bra inlägg)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s