Den onda cirkeln


Stressade föräldrar skjutsar sina barn till dagis och skola. Vilket leder till trafikkaos och gör att det blir farligt för dem som går och och cyklar till skolan. Vilket leder till att fler föräldrar skjutsar sina barn osv. SvD skriver idag om ett problem som har blivit akut inte minst här i Nacka under senare år. Med fler och fler som bor i glesa villaområden och genom att skolvalet har gjort att fler elever går i skola längre hemifrån, så har det på en del håll snarare blivit regel än undantag att barnen skjutsas överallt.

Det är en oerhört negativ utveckling, som måste brytas. Det handlar inte bara om den försämrade trafiksäkerheten och negativ påverkan på stadsmiljö och klimat. det handlar i ännu högre grad om barnens framtid. Barn som rör på sig för lite. barn som vänjer sig vid att inte ta sig någonstans utan bil. Dessa barn kommer att inte bara att få sämre hälsa som vuxna, de kommer också att bli bilberoende på ett sätt som inte kommer att fungera i ett hållbart samhälle.
Det går inte att lägga skulden för detta på föräldrarna. De kommer alltid att välja det som är bäst för deras barn. Det är kommunerna som måste bygga sin stads- och trafikplanering på att människor, barn och vuxna, inte har bil. Att det är enkelt, bekvämt och säkert att gå och cykla överallt. Att det finns fungerande kollektivtrafik överallt. Inte minst måste vi se till att det finns dagis och skolor i närheten av där barnen bor.
Innan vi har lyckats åstadkomma detta så finns det en rad saker man kan göra, t.ex. vandrande skolbussar och information. SvD skriver om lite av det man gör på Björknässkolan här i Nacka. Här är lite tips från NTF.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s