Road to disaster?

De ekonomiska utsikterna ser allt sämre ut. Den internationella konjunkturen har snabbt utvecklats åt fel håll; snabbt stigande råvarupriser, bolånekrisen i USA m.m. har nu nått Sverige, vi upplever nu den otrevliga kombinationen av nolltillväxt (0,7% på årsbasis andra kvartalet) och relativt hög inflation (4,4% i juli). Arbetslösheten har, efter att den nya regeringens jobbpolitik på 21 månader skapat 217000 nya jobb (sep06-jun08), åter börjat stiga. Trots detta är Sveriges ekonomi fortfarande stark, både bytesbalans och statsfinanser är urstarka, samtidigt som en del av problemen delvis är statistiska effekter, inflationen stiger tillfälligt pga räntehöjningar och arbetslösheten stiger eftersom fler söker sig till arbetsmarknaden när det har blivit lättare att få jobb.
Nu gäller det för regeringen att hålla tungan i rätt mun, att inte låta de usla opinionssiffrorna diktera en osund stimulanspolitik, mer vårdnadsbidrag eller extra miljarder till diffusa satsningar som gynnar marginalväljargrupper. Då riskerar vi att åter hamna i sjuttiotalets stagflationspolitik.
Satsa istället på finansierade åtgärder som gynnar produktivitet och entreprenörskap. Man skulle t.ex. kunna tänka sig att sänka bolagsskatten och reducera dubbelbeskattningen på aktier, finansierade genom att höja t.ex. koldioxidskatten.
Realistiskt, nej inte särskilt. Det skulle nämligen kräva en regering som kan förklara vad den håller på med och varför. Alltså inte den här regeringen, med utbildningsministern undantagen.
Något som regeringen kan göra något åt är tvångsförsäljningar av bostadsrätter. Det verkar vara en road to disaster att kronofogden snabbt säljer bostadsrätter på exekutiv auktion för människor med småskulder. Det kan snabbt påskynda en lågkojunktur genom att skapa en spiral, där lägre värdering gör det svårare att få lån vilket leder till att fler tvingas sälja osv. Att ändra på detta skulle vara en klok åtgärd, och dessutom antagligen inte alltför impopulär.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s