Bomber över Georgien – NATO behövs

Georgien är ett litet land i sydöstra Europa med knappt 5 miljoner invånare. Granne med det stora Ryssland precis som vi själva. Georgien är ett av världens äldsta länder, men i början av 1800-talet sökte det kristna Georgien rysk hjälp för att skydda sig mot perserna, varvid ryssarna tog över landet. Efter ryska revolutionen blev man åter självständiga under några år innan bolsjevikerna invaderade landet. Under hela sovjettiden kämpade man för att bli fria. När Sovjetunionen upplöstes 1991 blev Georgien självständigt, men tre områden Sydossetien, Abchazien och Adzjarien bröt sig lösa med militär hjälp från Ryssland. I praktiken var de kontrollerade av Ryssland. Många georgier tvingades bli flyktingar i sitt eget land. Krigen och den ekonomiska nedgången ledde till kaos i landet med kupper och inbördeskrig, innan Rosenrevolutionen 2003 skapade demokrati och förde den västvänlige Micheil Saakasjvili till makten. Sedan dess har Georgien hotats och trakasseras av Ryssland, när man söker sig mot väst och vill bli medlem i EU och NATO. Efter att Adzjarien efter en folklig resning åter hamnade under georgisk kontroll så försöker man nu återta de två andra områdena. Efter långa förhandlingar om en fredlig lösning gick igår georgiska styrkor in i Sydossetien och hamnade i strid med sydossetiska och ryska militärer. Det som händer just nu är att ryssarna bombar Georgien och också har skickat in stora truppstyrkor i landet.
Det här är oerhört skrämmande, inte minst för oss, ett annat av Rysslands grannländer. Sverige måste ta upp frågan i EU och kräva att EU och NATO vidtar motåtgärder så att Ryssland tvingas dra sig tillbaks och Georgiens självständighet bevaras. Annars riskerar vi att Ryssland utplånar Georgien och att tusentals människor dödas i konflikten.
Stöd Georgiens självständighet och demokrati!
Tänk om det varit något av Rysslands grannländer som agerat på motsvarande sätt gentemot Ryssland, om finnarna hade gått in i Karelen eller att Estland gått in de områden som Ryssland tog från Estland i samband med den sovjetiska ockupationen. Skulle Ryssland ha accepterat det?
Det väcker också en del frågor om vår egen säkerhetspolitik. Det skulle kännas betydligt tryggare om vi dels åter skaffade oss ett försvar, dels gick med i NATO.

Se också wikipedia och Tokmoderaten I och II (faktiskt en av de mindre tokiga)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , _
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s