Saker som kommunen inte borde syssla med

Johan Ingerö frågar i ett inlägg om vad jag tycker att kommunen kan sluta hålla på med här i Nacka, med anledning av mitt inlägg om hundra statliga myndigheter som borde kunna skrotas. Det finns mycket konstigheter som Nacka kommun gör med våra skattepengar. Vi har skrivit om en del av dem:

  • Briggen Tre kronor af Stockholm, från början var det tänkt att Nacka komun skulle satsa 1,5 miljoner, men det lyckades vi i Folkpartiet sätta stopp för. Så småningom fick den oheliga (eller iofs rätt så heliga) koalitionen av kådisar, sossar och 2/3 av moderaterna igenom en första stasning på 100 000, mer lär nog komma…
  • En kvarts miljon till TV-programmet Körslaget... skälet… Markoolio var ju med och han kommer från Nacka…
  • Nacka kommuns beslut att sätta igång med ett helt eget bidragssystem, ett kommunalt vårdnadsbirag, som om det inte fanns nog med bidrag i det här landet. Både länsrätten och kammarrätten har sagt att det är olagligt men Nacka kommun kör på ändå. Det måste löna sig att inte arbeta!
  • Ett ännu mer absurt exempel är från vår grannkommun Värmdö som satsar medborgarnas pengar på att berätta för dessa varför kommunen har så dålig ekonomi.

Det går att plocka fram hur många exempel som helst. Det viktigaste är att man gör klart vad kommunen ska göra, och se till att de inte gör något annat. Idag är det ofta så att kommunen anser sig kunna göra vad som helst, ända tills medborgarna överklagar besluten och domstolarna beslutar att det ligger utanför den kommunala kompetensen….

Jag kan annars rekommendera Martin Borgs film 1200 miljarder, för den som är intresserad av vad kommuner använder pengar till.

Skattebetalarna har studerat ett stort antal kommuner (dock inte Nacka) och kommer med konkreta tips om hur skatten kan sänkas.

Se SvD.

Läs även andra bloggares åsikter om , , _

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s