En novell som förändrade världen

Aleksandr Solzjenitsyn har avlidit. Jag var kanske 10 år när jag läst hans långa novell ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” om en helt vanlig dag i en helt vanlig lägerfånges liv. En av många miljoner under Stalintiden. Den kom att påverka min syn på världen i väldigt hög utsträckning, att det viktigaste av allt är friheten, och att vi aldrig ska lita på att den makt som vi överlämnar till staten inte missbrukas.
Novellen gavs ut 1962, under Chrustjevs töväder, i den litterära tidskriften Novij mir. Den väckte sensation och den okände Solzjenitsyn blev snabbt en av Sovjets mest kända personer. Tövädret varade inte länge och när han tilldelades nobelpriset 1970 förvägrades han att ta emot det. 1974 blev han tvingad att lämna Sovjet.
Både hans skildring av det sovjetiska lägersystemet, bl.a. i Gulagarkipelagen, och behandlingen av honom som person gjorde att Solzjenitsyn i hög grad bidrog till att även vänstermänniskor i väst tog avstånd från kommunismen som system. han blev också en inspiration för den medborgarrättsrörelse som var en viktig orsak till Sovjetimperiets fall.

Se DN, SvD, SvD1, AB Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , _

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s