Storsatsning på forskning!

De bägge folkpartiministrarna utbildningsministern Janne Björklund och forskningsministern Lars Leijonborg berättar på dagens DN Debatt om regeringens nya storsatsning på forskningen. Det behövs verkligen efter alla år med socialdemokratisk politik, där både anslag och kvalitet har sjunkit och alltmer av forskningen har flytt utomlands. Sverige är en kunskapsnation, vi kan inte enbart leva på att exportera råvaror lika litet som vi kan leva på den offentliga sektorn eller på AMS-jobb. Senast en stor satsnig på forskningen gjordes var under den förra borgerliga regeringen för 14 år sedan, så det är verkligen på tiden att något görs. Nästa steg måste vara att titta över hur forskningsanslagsbyråkratin fungerar, att se till att pengarna går till forskningsprojekt som är intressanta och nyskapande och inte bara till de gamla vanliga polarna med de rätta kontakterna. Det vore också läge att fundera över villkoren för utländska gästforskare som kommer till Sverige. Många skräms bort av konstiga skatteregler och oförstående byråkrati.
För övrigt så höll Björklund idag sitt sommartal i Marstrand där han också berättade om nya satsningar på infrastrukturen, mest i Göteborg enligt Björklund, det blir väl så när man talar i Bohuslän. Satsningar på järnväg och snabbtåg låter superbra, men motorväg hela vägen mellan Stockholm och Göteborg, försöker han flirta med klimatskeptikerna i Bil Sweden..?
Björklunds uttalande om Bin-Ladin och FRA förbigås nog bäst med tystnad, antingen var det väldigt varmt eller så var det hela en avancerad form av självironi… I annat fall så var det ett riktigt bottennapp. Det är ändå positivt att han säger att han ska lyssna på kritikerna, fattas bara annat, det lär ju vara en majoritet i Folkpartiet som är liberaler! Det är nog läge att inte bara lyssna på kritiken utan också att faktiskt agera och säga Nej till massavlyssning av svenska folket! Börja med att läsa Bo Pellnäs och Bo Ekmans intressanta synpunkter i SvD.
Eller chilla lite…
Läs vad vi skrivit i frågan under de senaste två månaderna så framstår nog vår syn i frågan som ganska klar (senaste inlägg först):

Uppdatering: Nu har även ett antal moderata lokalpolitiker vaknat. Det visar väl att Reinfeldt inte ens har sina mest lojala trupper med sig. Vilken normalbegåvad general som helst borde väl inse att det är dags att göra en taktisk reträtt vi det här laget. Se DN, SvD, AB.

Uppdatering II: Nu säger Tolgfors att det inte blir någon ändring och att moderaterna, i motsats till Folkpartiet, inte kommer att tillsätta någon grupp som tittar på frågan. DN, SvD. Inget lyssnande där inte, bara avlyssing…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , _

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s