IT-industrin lämnar Sverige

Telia Sonera har redan gjort det. Flyttat ut sina servrar så att inte FRA ska kunna avlyssna trafiken till och från dem. Telia Soneras bolagsjurist Patrik Hiselius säger:

”Hänsynen till kundernas integritet krävde det, även om flytten inte var optimal för oss ur nät- och tjänsteperspektiv.”

Googles Peter Fleischer är ännu tydligare i sitt ställningstagande:

”Vi har gjort klart för svenska myndigheter att vi aldrig tänker placera några Googleservrar inom Sveriges gränser om det här förslaget går igenom…Vi kan helt enkelt inte kompromettera våra användares integritet genom att ge svenska myndigheter tillgång till data som kanske inte ens har med svensk aktivitet att göra. Det här förslaget liknar något som hittats på av Saudiarabien och Kina. Sådant bör helt enkelt inte ha någon plats i en västerländsk demokrati.”

Enligt bl.a. Svenska journalistförbundet, SJF, Tidningsutgivarna, TU, och Sveriges Television innebär förslaget ett hot mot pressfriheten och meddelarskyddet. Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén säger:

”Svenska medborgare övervakas utan minsta misstanke om brottslig verksamhet. För första gången på länge är det inte staten som ska överbevisa medborgarna om att någon är skyldig. Nu blir man skyldig tills man kan bevisa motsatsen… Det är totalt oacceptabelt i en demokrati och en rättsstat att på det här sättet desavouera grundlagen genom kringgående rörelser.”

Se DN, SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s