Rätt att veta

Folkpartiets utbildningsminister Jan Björklund och resten av regeringen fattade i måndags ett klokt beslut. Nu införs skriftliga omdömen redan från första klass. För alla elever i alla skolor. Och givetvis upprör detta vänstern. Varför skulle föräldrarna vara intresserade av hur det går för deras barn i skolan. När man har skickat iväg sin telning till denna offentliga institution så tillhör väl barnet kommunen och inte föräldrarna? Med vilken rätt begär de då att få veta hur det går för ungen, borde inte sånt hållas hemligt?
Ju tidigare uppföljning, ju tidigare kan man sätta in hjälp och stöd. Så enkelt är det. Om eleven får veta att de har utmaningar redan på lågstadiet så kan de övervinna dem, om de måste vänta tills högstadiet så har vi sett att det är rätt så kört.
Lärarfacket är frågande inför det faktum att skolorna själva får utforma omdömena, att man inte har en central mall. Jag har lite svårt att förstå den kritiken. Dels för att lärare och skolledare är kompetenta att klara av detta utan centrala pekpinnar, dels för att man genom att låta tusen blommor blomma kan se till att det utvecklas bra förebilder som sedan kan spridas över landet, på ett effektivare sätt en genom att en centralbyråkrat hittar på hur det ska se ut ute i verkligheten.
Se Svd, DN, AB
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s