Äntligen kan vi få fler lägenheter med rimliga hyror!

I går kom EG-domstolens dom i Vaxholmsmålet. De stridsåtgärder som Byggnads vidtog för att förhindra att ett lettiskt byggföretag jobbade i Sverige var olagliga. Så länge som man har löne- och andra villkor som följer de villkor som gäller på den svenska arbetsmarknaden kan inte en svensk fackförening tvinga ett utländskt företag att skriva på ett svensk kollektivavtal. Det är särskilt välkommet inom byggsektorn. Byggnads ohyggligt komplicerade avtal har gjort det omöjligt för utländska företag att komma in på den svenska marknaden. Med tanke på att vi idag har ett oligopol inom branschen som har gett oss Europas högsta byggkostnader, och Europas högsta boendekostnader, så behöver vi verkligen få in fler aktörer, så att vi ökar konkurrensen.
Den svenska modellen med kollektivavtal istället för omfattande lagstiftning som reglerar arbetsmarknaden, fungerar i stort sett bra. Men den får inte användas som ett handelshinder, eller för att minska konkurrensen och förhindra nyetableringar.
Tack EU-domstolen för att ni gör det som den svenska regeringen är för flat för att göra! Och tack för att det inte är OK för Byggnads ombudsmän att stå och skrika ”Go Home! Go Home!” till människor från andra länder som försöker jobba i Sverige.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s